Drukletters

Wat zijn drukletters?

Eenheid in je huisstijl met drukletters

Rond 1350 werd de verscheen de eerste drukpers in Europa. Een geweldige uitvinding, want tot die tijd werd alles met de hand geschreven. Je kunt je wel voorstellen wat een monnikenwerk dat geweest moet zijn! Drukletters zijn de letters die worden gebruikt in een drukpers. Met de komst van drukwerk ontstonden verschillende letterstijlen en lettertypen, die we tot op de dag van vandaag kennen.

De drukpers

De drukpers is een werktuig dat in de vijftiende eeuw voor het eerst zijn intrede maakte in Europa. We zijn overigens niet de uitvinder van de drukpers. Die titel gaat naar de Chinezen, die rond 1050 al voor het eerst letters en afbeeldingen op papier drukten. Het allereerste type is de degelpers: een houten stellage met een drukplaat, waar de drukvorm op kon worden gelegd, en een bovenplaat (een degel) die als een soort stempel werkte. De drukplaat werd in die tijd nog handmatig ingeinkt. Vervolgens werd het papier op de plaat geplaatst en werd de degel omlaag gedraaid om de afdruk op het papier te maken. De drukpers is in de loop der jaren met zijn tijd meegegaan en geëvolueerd tot de moderne drukpers die we tot op de dag van vandaag wordt gebruikt in drukkerijen.

Leestip: Wat is typografie?

Blokdruk en drukletters

De eerste boeken werden niet gedrukt met een drukpers en met drukletters, maar in blokdruk. Gespecialiseerde vaklieden sneden letters en illustraties in een houtblok. Deze werd met inkt ingesmeerd. Vervolgens werd het papier erop geplaatst en met de hand aangewreven om de afdruk te maken. Een stuk efficiënter dan handgeschreven werk, maar het resultaat was nog altijd een wirwar aan verschillende lettertypes en -stijlen. Tot de komst van de drukletter. Drukletters zijn kleine, losse drukplaatjes die in de pers worden geplaatst om ze op papier te kunnen drukken. Een drukpers bevat alle letters van het alfabet. Je kunt ze zien als een soort ingebouwde houten stempels. Drukletters zorgden voor eenheid. Op die manier kon een compleet boek in hetzelfde lettertype worden gedrukt. Tegenwoordig zijn drukpersen zo geavanceerd dat verschillende lettertypen en -stijlen kunnen worden ingesteld en in een mum van tijd uit de pers rollen.

Houten drukletters

De eerste drukletters waren overigens net als de eerste drukpers van hout. Al snel bleek dit geen efficiënt materiaal, omdat het hout na verloop van tijd doordrenkt raakte met inkt en moest worden vervangen. En zo verschenen de eerste metalen drukletters. Houten drukletters zijn er nog wel, maar worden met name gebruikt als decoratie. Leuk voor in je interieur of als kraamcadeau: in de letters van de pasgeborene!

Verschillende druktechnieken

Inmiddels kennen we veel verschillende druktechnieken, elk met zo zijn voor- en nadelen. Het drukken van visitekaartjes vraagt om een andere techniek dan bijvoorbeeld textiel of grootformaat drukwerk. Welke druktechniek geschikt is, hangt onder andere af van het materiaal van de ondergrond en van het kleurgebruik in je ontwerp. Grofweg zijn er vijf drukwerktechnieken: hoogdruk, vlakdruk, diepdruk, doordruk en digitale druk.

hero-image drukletters

Gerelateerde artikelen