Frankeren

Frankeren betekenis

Hoeveel postzegels moet je plakken?

De betekenis van frankeren is letterlijk: van een postzegel voorzien. Een betaling in de vorm van een zegel, om je brief of pakketje te laten versturen. Je kunt er bij Drukwerkdeal.nl voor kiezen om ons drukwerk direct naar de juiste bestemming te laten verzenden. Wil je eerst nog een check doen of een kleine attentie meesturen vanuit het bedrijf, dan zul je de verzending zelf moeten frankeren. Hoeveel postzegels moet je plakken voor een brief, een klein pakket of een grote levering? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Wat is frankeren?

Frankeren is simpel gezegd: betalen voor je verzending. Dit doen we in veel gevallen nog steeds op de ouderwetse manier: met een postzegel. Die werd in 1840 bedacht door de Britse leraar en uitvinder Rowland Hill. Met de postzegel wilde hij een snelle en goedkope manier ontwikkelen om brieven te versturen. De voorloper van de postzegel is de handstempel. De eerste Nederlandse postzegel werd op 1 januari 1852 gedrukt. Er waren drie soorten: ter waarde van vijf, tien en vijftien cent en op de zegel was het woord ‘postzegel’ afgebeeld en een portret van Koning Willem III.

Leestip: Waar moet ik mijn zending afhalen?

Hoeveel postzegels moet ik plakken?

Tegenwoordig wordt de waarde van een postzegel niet meer aangegeven in (euro)centen, maar in getallen of in de vorm van een code. Hoeveel postzegels je moet plakken, is afhankelijk van het gewicht van de verzending. Drukwerk met een gewicht vanaf twee kilo wordt als pakket verzonden. Deze laat je frankeren en verzenden door het postkantoor. Brievenbuspakketjes kunnen al vanaf 4 euro worden verstuurd binnen Nederland. Het pakketje laten verzekeren of met spoed verzenden kan ook. Bij pakketpost wil men nog wel eens vergeten om het retouradres op te schrijven. Niet handig! Mocht er iets misgaan, dan kan het even duren voordat de verzending terug is.

Frankeren brief

Bij het frankeren van brieven gebruiken we over het algemeen nog steeds de ‘goede oude postzegel’. Zegels met het cijfer 1 mogen geplakt worden op brieven met een gewicht tot 20 gram. Post met een gewicht van 20 tot 50 gram moet worden gefrankeerd met postzegel 2. Voor zwaardere zendingen (350 gram tot 2 kilo) is er de XL-zegel. Deze plak je ook op enveloppen die niet door de brievenbus passen: groter dan het C4-formaat. Wil je iets versturen dan meer dan 2 kilo weegt? Dan wordt het een pakketzending.

hero-image frankeren

Gerelateerde artikelen