RAW

Wat is een RAW bestand?

Van onbewerkte RAW naar het perfecte plaatje

Heb je een spiegelreflex camera? Dan heb je de mogelijkheid om in RAW te fotograferen. Een RAW bestand is de originele foto, voorzien van alle originele beeldinformatie. Een bestand dat nog bewerkt moet worden, voordat het kan worden weergegeven in JPG, PNG, EPS, TIFF of andere foto file. Perfect voor wie zijn afbeeldingen nog wil nabewerken. Wat zijn de voordelen van .raw bestanden? En hoe kun je ze een RAW bestand bewerken?

Wat zijn RAW bestanden?

Een RAW bestand is, zoals de naam al doet vermoeden, een ruw bestand, te herkennen aan de .raw extensie. De letters ‘RAW’ zijn dan ook geen afkorting - zoals bij JPG, PNG, GIF, EPS en veel andere bestandsformaten wel het geval is - maar een letterlijke vertaling van ‘ruw’. De RAW verscheen gelijk met de digitale camera. Afbeeldingen van deze camera’s worden dan ook als .raw opgeslagen. Ze geven de ruwe en onbewerkte gegevens van foto’s weer.

Leestip: 5 redenen waarom je foto’s afdrukken moet

Foto’s maken in RAW of JPG?

Veel digitale camera’s bieden tegenwoordig de optie om foto’s als JPG of als RAW te schieten. Het verschil? Een JPG bestand is eigenlijk een kant-en-klare foto. Het bestand is al gecomprimeerd. Je kunt dus nog wat kleine aanpassingen doen, maar in feite is het ‘what you see is what you get’. Een RAW bestand is een stukje onbewerkte informatie, uitgelezen uit je camera. Hiermee kun je je foto nog tot in de puntjes perfectioneren. Stel dat een foto veel te licht of te donker is. Met een JPG kun je hier nog weinig aan veranderen. In het geval van een RAW bestand maak je er relatief eenvoudig een stralende, zonnige foto van. Wat is beter: fotograferen in JPG of in RAW? Het antwoord op die vraag is: JPG is simpel en snel, RAW kost tijd maar levert wel de beste kwaliteit op.

RAW bestand openen

Je hebt een RAW viewer of een grafisch programma nodig om RAW bestanden te kunnen openen. Bij de aankoop van de digitale camera krijg je vaak gratis software meegeleverd waarmee je de RAW bestanden kunt openen en bewerken. Andere (betaalde) programma’s waarmee je de meeste RAW bestanden kunt openen zijn Adobe Photoshop Elements, Corel Paintshop Pro, Adobe Lightroom en Corel AfterShot.

RAW bestand maken & bewerken

Een RAW bestand maken doe je, zoals eerder gezegd, met een digitale camera. Elke spiegelreflexcamera heeft deze optie. Met de hierboven genoemde programma’s kun je jouw RAW bestand bewerken tot het perfecte eindplaatje. RAW bestanden aanleveren voor jouw drukwerk kan helaas niet bij Drukwerkdeal.nl. Maar geen nood! Met een fotobewerkingsprogramma sla je jouw foto eenvoudig op als JPG, TIFF of – nog beter – drukklare PDF. En daar weten onze drukkers wél raad mee!

Leestip: 5 gratis fotobewerkingsprogramma’s

raw-hero-image

Gerelateerde artikelen
Terug naar Bestandsformaten

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.