Druktechnieken

Druktechnieken, een handig overzicht

Inkt met een drukvorm overbrengen op een materiaal, dat is drukken. Het drukken van een visitekaartje vraagt echter om een andere druktechniek dan bijvoorbeeld een reclamebord of t-shirt. Welke druktechniek voor jouw order de meest geschikte is, hangt niet alleen af van het te bedrukken materiaal. Ook het aantal kleuren in je ontwerp en de gewenste oplage zijn bepalende factoren. Grofweg kunnen we vijf verschillende druktechnieken onderscheiden: hoogdruk, vlakdruk, diepdruk, doordruk en digitale druk. Onder deze druktechnieken vallen ook weer verschillende manieren om ze toe te passen. Ingewikkeld? Nee hoor! Op deze pagina zetten we alle druktechnieken overzichtelijk voor je op een rij.

Hoogdruk

Met hoogdruk gaan we ver terug in de tijd. Dit is namelijk de oudste drukvorm, oorspronkelijk ontwikkeld om boeken te drukken. Hiervoor werd een houten drukvorm gebruikt, met daarop een verhoging voor de inkt. Dit verklaart direct de naam ‘hoogdruk’. De allereerste boekdrukpers werd rond 1450 uitgevonden door de Duitse drukker Johannes Gutenberg. Inmiddels zijn op deze traditionele drukvorm verschillende varianten ontstaan. Denk aan flexodruk, letterpress en preegdruk of blinddruk. Lees meer over hoogdruk.

Vlakdruk

De oudste vorm van vlakdruk is lithografie, een bijzondere druktechniek waarbij een stenen plaat wordt gebruikt om inkt op papier te drukken. Deze druktechniek vereist specialistische kennis en is een behoorlijk tijdrovende klus, omdat er voor elke inktkleur een nieuwe plaat moet worden gemaakt. Heeft jouw ontwerp meerdere kleuren? Dan kan het maken van een litho zo een week duren. Een moderne en bovendien veel snellere variant van vlakdruk is offsetdruk. Inmiddels wordt maar liefst twee derde van al het drukwerk ter wereld op deze manier gedrukt. Lees meer over vlakdruk.

Diepdruk

Zoals de naam al aangeeft, houdt diepdruk in dat de afdruk dieper in de drukvorm ligt. Bij manuele diepdruk kun je denken aan gravure. Bij machinale diepdruk wordt gebruik gemaakt van roterende cilinders. Dit noemen we ook wel rotogravure. Hoewel Nederland slechts een klein aantal diepdrukkerijen telt, zien we deze druktechniek nog wel in de tijdschriftenbranche. Lees meer over diepdruk.

Doordruk

Wil je textiel laten bedrukken? Grote kans dat je met doordruk te maken krijgt. Hierbij wordt de inkt letterlijk dóór een beelddrager op een materiaal gedrukt. Een bekende vorm van doordruk is zeefdruk. Hierbij vormt een zeefraam van zijde, polyester of staal de beelddrager. Bij Drukwerkdeal.nl kun je kleding als t-shirts, polo’s, sweaters, keycords en caps op deze manier laten voorzien van een uniek design. Lees meer over doordruk.

Digitale druk

Voor kleine oplages is digitale druk in de meeste gevallen de voordeligste optie. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt hiervoor een digitale printer gebruikt. Lage opstartkosten, een hoge druksnelheid én een haarscherpe beeldkwaliteit; dat er voor het drukken van bijvoorbeeld visitekaartjes steeds vaker wordt gekozen voor digitale druk is niet zo gek. Lees meer over digitale druk.

Overige druktechnieken

Daarnaast zijn er nog een paar druktechnieken die niet direct in een hokje passen. Zo is tegendruk een bijzondere druktechniek, speciaal ontwikkeld om ervoor te zorgen dat posters in bushokjes, op billboards en in lichtbakken extra opvallen. Wil je jouw kaarten, visitekaartjes of flyers letterlijk voorzien van wat extra glans? Dat kan met foliedruk. Voor relatiegeschenken als pennen, snoeppotten en USB-sticks maken we gebruik van tampondruk, een druktechniek die een beetje vergelijkbaar is met stempelen. Textiel als promoshirts, sportbroeken, petten, handdoeken en sjaals kunnen we voor je zeefdrukken, maar ook door middel van transferdruk voorzien van een mooie print. En tot slot is er rotatiedruk, oftewel rotatie-offset. Deze druktechniek hanteren we voor onze kranten.


Gerelateerde artikelen
Terug naar Druktechnieken

Klantenservice
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.