ISBN

Wat is ISBN?

Zet je boek in de spotlights met een ISBN

Zet je drukwerk in de etalage met een ISBN! Een unieke code die boeken beschikbaar maakt voor commerciële verkoop en goed vindbaar voor consumenten en retailers. Een écht boek, verkrijgbaar in boekwinkels en webshops! Hoe is een ISBN opgebouwd? Hoe vraag je een ISBN aan? En kun je boeken vinden op nummer? Alles wat je moet weten.

Wat is ISBN?

ISBN staat voor International Standard Book Number. Het is dus een Internationaal Boeknummer. Deze unieke code is opgebouwd uit 13 cijfers. Het ISBN nummer wordt sinds 2007 gebruikt om commercieel drukwerk te nummeren. Alle boeken die worden verkocht hebben een unieke ISBN. Deze is opgebouwd uit een aantal standaard blokken waarin onder andere de vorm van het drukwerk, de taal, de code van uitgever en de uitgave worden aangegeven. Met een ISBN wordt je boek opgenomen in het assortiment van boekhandels, bibliotheken en online boekwinkels. Je verhaal wordt hiermee dus niet alleen beschikbaar voor verkoop, maar ook online gemakkelijk te vinden. Kortom: met een ISBN krijgt de boek de aandacht die het verdient!

ISBN aanvragen

Een ISBN nummer aanvragen kan via isbn.nl. Dit is een overkoepelende organisatie voor Nederland en Vlaanderen. Dit kan als losse afname per stuk of per tien. Dit laatste is overigens aanzienlijk goedkoper. Eén ISBN kost € 99,50, voor tien betaal je een bedrag van € 258,-. Om de aanvraag te kunnen doen, heb je een account nodig op de website. Hiervoor je kun je je gratis registreren. Na betaling ontvang je jouw unieke cijfercombinatie(s). Wie een ISBN registreert, is verplicht om de boekgegevens bij de organisatie te melden. Dit kan door te klikken op Titel registreren en de stappen te doorlopen.

ISBN zoeken

Eenmaal een boek geregistreerd, dan kun je verschillende gegevens toevoegen: de titels, een foto van de cover, een samenvatting, de prijs etc. Deze gegevens worden vindbaar voor consumenten en voor boekhandelaren. Op ISBN zoeken is de snelste manier om een boek te vinden. Het nummer kan simpelweg worden ingevoerd in de zoekbalk en het boek wordt vervolgens direct weergegeven. Weet je geen ISBN en ben je juist daar naar op zoek? Dan draai je het trucje gewoon om en zoek je op titel of auteur. In de aanvullende informatie vind je de ISBN. Gebruik hiervoor bronnen als zoekeenboek.nl of de bekende online boekwinkels.

hero-image isbn

Gerelateerde artikelen