Inbinden

Wat is inbinden?

Laat documenten inbinden in een professioneel jasje.

Belangrijke documenten, een voorstel waarmee je wil scoren, jouw scriptie of een brochure of tijdschrift wil je natuurlijk in een mooi, professioneel jasje verpakken. Dat kan op verschillende manieren. Inbinden bijvoorbeeld, een mooie manier om belangrijke vellen papier bij elkaar te houden. Wat zijn de verschillende manieren om drukwerk in te binden? En wat zijn de voordelen zijn van de verschillende inbindsystemen?

Vier manieren van inbinden

Je hebt net de laatste puntjes op de i’s gezet van jouw voorstel, rapport, een concept of presentatie. Nu is het tijd om je drukwerk mooi te presenteren. Met een ingebonden document maakt je natuurlijk een veel betere indruk dan met een paar losse A4’tjes met een nietje. Wat zijn je mogelijkheden? We zetten vier manieren van inbinden voor je op een rij:

Wire-O inbinden

Om door een ringetje te halen! Wire-O inbinden is een populaire bindvorm. Hierbij worden de pagina´s door een metalen ringband bij elkaar gehouden. Dit kan zowel aan de linkerzijde van het papier (ideaal voor presentaties) of aan de bovenzijde (perfect voor kalenders). Om deze ringband te kunnen plaatsen, worden eerst kleine gaatjes in de uiterste zijkant van het papier gemaakt. De spiraal wordt vervolgens door deze gaatjes gehaald en bij elkaar gedrukt. Een groot voordeel van Wire-O inbinden is dat je drukwerk perfect openvalt en niet kreukt of beschadigt bij het omslaan van de bladzijden. Dit maakt het bladeren door jouw brochures, magazines en kalenders extra makkelijk. Wire-O inbinden is mogelijk van 8 tot 60 pagina’s. Daarnaast heb je de keuze tussen een omslag van hetzelfde type papier als het binnenwerk of een stevige cover.

Leestip: Brochures wire-o inbinden

Inbinden ringband

De bekende ringband, ordner of multomap; geen kantoor die zonder kan! Inbinden in ringband is een praktische manier om jouw documenten bij elkaar te houden. Het is bovendien een relatief voordelige manier van inbinden, met als groot voordeel dat je op een later moment nog papieren kunt toevoegen. Bij Drukwerkdeal.nl vind je ordners, omplakte ringbanden en ringbanden met magneetsluiting. Daarnaast heb je de keuze uit 2 en 4 ringen en kunnen de ringbanden worden voorzien van een grijpgat, waarmee je jouw map makkelijk uit de kast pakt.

Leestip: Welk materiaal wordt gebruikt voor ringbanden?

Garenloos inbinden

Geen liefhebber van ringen, nietjes en mappen? Dan is garenloos inbinden een goede optie. Hierbij krijgt jouw drukwerk de uitstraling van een echt magazine. Bij garenloos inbinden wordt de rug van de omslag stevig om het binnenwerk gelijmd. Garenloos inbinden is mogelijk vanaf 52 pagina’s, waarbij de rugdikte minimaal 2,5 mm moet zijn. Garenloos inbinden kan zowel voor een paperback als voor hardcover drukwerk. De hechting is stevig en duurzaam: het kan wel tegen een stootje!

Thermisch inbinden

Net als bij garenloos inbinden, wordt bij thermisch inbinden gebruik gemaakt van lijm. Hierbij wordt een papieren strip, voorzien van een lijmlaag, in de omslag geplaatst. Vervolgens worden het binnenwerk toegevoegd en een thermische inbindmachine verwarmt het geheel, wat ervoor zorgt dat de lijmlaag smelt en het papier vastplakt. Vaak wordt bij thermisch inbinden gebruik gemaakt van een zwarte linnen strip op de rug. Bij garenloos inbinden bestaat de rug uit hetzelfde materiaal als de cover. Een kwestie van smaak dus! Wel geldt de stelregel: wil je een dik boekwerk laten inbinden? Dan is garenloos inbinden een sterkere optie.

Leestip: Wat is de bindmethode van hardcover boeken?

hero-image inbinden

Gerelateerde artikelen
Terug naar Grafisch woordenboek

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.