Hoogdruk

Als modern bedrijf gaan we bij Drukwerkdeal natuurlijk met de tijd mee. Is er een nieuwe druktechniek? Dan willen we daar natuurlijk alles over weten. Maar soms is het goed om vast te houden aan een traditionele techniek, eentje die zijn sporen heeft bewezen. Neem hoogdruk bijvoorbeeld, de oudste vorm van drukken. Wat is hoogdruk precies? En – nog belangrijker – wat kun je ermee? Dat vertellen we je allemaal hier.

Hoogdruktechniek

Oorspronkelijk werd hoogdruk gebruikt voor het drukken van boeken. In het allereerste begin werd hiervoor een houten drukvorm gebruikt, met daarop een verhoging voor de inkt. Vandaar ook de naam hoogdruk. Voor boekdruk werden de houten drukvormen later vervangen door losse loden letters. Hoogdruk is dus een vorm van indirect drukken. Eerst wordt het ontwerp of de tekst in spiegelbeeld op de drukvorm aangebracht en vervolgens als een soort stempel op het materiaal – voornamelijk papier – gedrukt. Leuk weetje: de allereerste hoogdrukpers werd rond 1450 door Johannes Gutenberg, een Duitse drukker, gebouwd. Door deze uitvinding wordt weleens beweerd dat Gutenberg de boekdrukkunst zou hebben uitgevonden. Dit is niet helemaal waar. Blokdruk, een Chinese techniek, bestond al langer.

De hoogdruktechniek, zoals deze oorspronkelijk werd toegepast, zien we niet veel meer, al zijn er nog zeker professionele hobbyisten die nog erg bedreven zijn in deze traditionele vorm van drukken. Inmiddels zijn er verschillende varianten op hoogdruk ontstaan, waardoor hoogdruk een verzamelnaam van verschillende soortgelijke druktechnieken is geworden. Vormen van hoogdruk zijn onder andere flexodruk, letterpress en preegdruk of blinddruk. Meer over deze druktechnieken lees je hieronder.

Flexodruk

Flexodruk heeft in de basis veel weg van andere hoogdruktechnieken, maar met belangrijkste verschil dat hierbij gebruik gemaakt wordt van een flexibele drukplaat. Vaak is deze gemaakt van rubber. Dat heeft onder andere als voordeel dat het te bedrukken materiaal niet uitrekt. Geen overbodige luxe in het geval van bijvoorbeeld plastic tassen en bedrukte tape, twee producten die wij voor je kunnen voorzien van een mooie flexodruk. Lees meer over flexodruk.

Letterpress

Letterpress is een heel oude druktechniek, maar weer helemaal van nu. Drukwerk met een ambachtelijke uitstraling is namelijk hartstikke hip. Niet voor niets zijn letterpress kaarten en visitekaartjes enorm populair. Op dit moment kunnen we deze producten niet bedrukken met een letterpers. Wel kun je met onze tips ook letterpress zelf maken. Lees meer over letterpress.

Preegdruk en blinddruk

Een druktechniek zonder inkt. Ja, het bestaat! Bij preegdruk, ook wel blinddruk genoemd, wordt gespeeld met verschil in hoogte. Met reliëf dus. Een mooie manier om jouw ontwerp meer diepte – of eigenlijk hoogte – te geven, zonder de rust in je ontwerp te verliezen. Lees meer over preegdruk en blinddruk.

hero-image hoogdruk

Gerelateerde artikelen

featured-image letterpress

Letterpress kenmerkt zich door een authentieke, vintage uitstraling. Wat is letterpress en waarom is het nog altijd zo populair? Dat lees je hier.

featured-image flexodruk

Flexodruk is een vorm van hoogdruk. Wat is het precies? Hoe werkt het? En welke producten kun je laten voorzien van een flexodruk? Lees het hier!

featured-image preegdruk

Pregen is een unieke druktechniek, waarbij je delen van je ontwerp door middel van reliëf extra kunt laten opvallen. Lees hier alles over preeg drukwerk.

featured-image blinddruk

Wat is blinddruk? Welke voordelen heeft blinddrukken? Wat je ook wilt weten over deze unieke druktechniek, Drukwerkdeal zet het voor je op een rij.

Terug naar Druktechnieken