Kapitaalbandje

Wat is een kapitaalbandje?

Het kapitaalbandje, de ruggengraat van je boek

Een kapitaalbandje kun je zien als de ruggengraat van je hardcoverboek. Een nette afwerking én de binding van je leeswerk. Kapitaalbandjes worden geplaatst aan de bovenkant, onderkant en aan de binnenkant van je drukwerk. Voor een luxe uitstraling. Kan een kapitaalbandje op elk boek worden gelijmd? Heb je er altijd eentje nodig? Welke kleuren zijn er? En wat is een leeslint?

Waar wordt een kapitaalbandje voor gebruikt?

Wat is de betekenis van een kapitaalbandje? Je hebt vast wel eens een klein stukje stof aan de achterkant van een boek gezien. Dat is het kapitaalbandje. Het wordt aan de onder-, boven- en achterkant van het boek gelijmd. Kapitaalbandjes kunnen daarom alleen als afwerking voor hardcoverboeken worden gebruikt. Technisch gezien is een kapitaalbandje niet noodzakelijk, maar het geeft je boek wel die extra luxe uitstraling. Je kunt het vergelijken met ‘doorsnee’ visitekaartjes versus visitekaartjes met een luxe afwerking, zoals: glanslaminaat of cold foil. Niet noodzakelijk, maar wel heel mooi en uniek.

Welke kleuren kapitaalbandjes zijn er?

Kapitaalbandjes zie je in verschillende kleuren, vaak afgestemd op de kleur van de cover van het boek. Een contrast kan echter ook heel leuk zijn. Het formaat van het kapitaalbandje is altijd maatwerk hangt natuurlijk af van het aantal pagina’s dat je boek telt. Bij heel dunne boekjes is het vaak niet mogelijk om het bandje in te lijmen.

Leestip: Zelf een boek maken: 6 ideeën voor het allergaafste resultaat

Wat is een leeslint?

Een leeslint - is net als een kapitaalbandje - een luxe afwerking voor je drukwerk, gemaakt van textiel. Dit lint wordt aan de bovenkant van het boekblok gelijmd en gebruikt als leeswijzer, dus om aan te geven waar je bent gebleven. Kies je voor een kapitaalbandje? Waarom dan ook niet voor een leeslint in dezelfde kleur?

hero-image kapitaalbandje

Gerelateerde artikelen