Pixels

Wat zijn Pixels?

Hoe meer pixels, hoe scherper je beeld

Pixels zijn kleine, gekleurde puntjes waaruit digitaal beeldmateriaal is opgebouwd. Hierbij is de stelregel: hoe meer, hoe beter! Pixels zorgen namelijk voor scherp beeld. Elke pixel kan een eigen kleur hebben. Zijn pixelbestanden geschikt voor drukwerk? Wat is het verschil tussen een pixel en een vector? En wat betekent PPI? Drukwerkdeal.nl zet het voor je op een rij.

Wat is een pixel?

We beginnen met de betekenis van pixels. Dit zijn de (vaak duizenden) kleine stipjes die samen een foto vormen op je beeldscherm. ‘Pixels’ is een samenvoeging van de eerste lettergrepen van de Engelse woorden ‘picture’ en ‘element’. We korten het vaak af tot px. Het totaal aantal pixels dat een beeld bevat, noemen we de resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels de foto bevat per centimeter. En hoe meer pixels, hoe scherper het beeld is.

Pixel of vector?

Bestaat jouw ontwerp uit pixels? Dan kun je jouw creatie niet zomaar vergroten. Bij pixelbestanden worden de pixels namelijk opgeblazen bij het uitvergroten, in plaats van vermenigvuldigd. Foto’s kunnen hierdoor onscherp worden. Bekende pixelbestanden zijn: JPG, PNG, BMP en GIF. De tegenhanger van een pixelbestand is een vectorbestand. Vectorbestanden zijn niet opgebouwd uit puntjes (pixels), maar uit lijnen met ankerpunten (vectoren). Hiermee blijven vorm en kwaliteit altijd behouden, hoe vaak je het bestand ook vergroot of verkleint. Bekende vectorbestanden zijn de EPS en AI.

Leestip: Vectorbestand maken of pixelbestand maken?

PPI en DPI: wat is het verschil?

Wanneer je drukwerk opmaakt in pixels, krijg je te maken met DPI en PPI. Voor haarscherp drukwerk moet je bestand namelijk voldoen aan een bepaalde resolutie. We hebben het dan over DPI, oftewel Dots per Inch. Voor grootformaat drukwerk als spandoeken en posters hanteren we een minimale resolutie van 150 DPI. Voor onder andere folders en flyers moet je 300 DPI aanhouden. De DPI stel je in door middel van het aantal PPI: Pixels per Inch. In de tutorial ‘Wat is DPI?’ leggen we je precies uit hoe je dit doet.

Pixels naar CM

Hoeveel cm is een pixel? Wil je het formaat van jouw foto of ontwerp weten? Dan heb je om te beginnen de afmeting in pixels nodig. Deze vind je door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en vervolgens naar ‘eigenschappen’ te gaan. Gebruik voor de berekening van pixels naar CM de volgende formule:

Breedte afbeelding: (breedte pixels : DPI (300 of 150) x 2,54 = beeldbreedte in cm

Hoogte afbeelding: (hoogte pixels : DPI (300 of 150)) x 2,54 = beeldhoogte in cm

Pixels naar MM

Je kunt natuurlijk ook van pixels naar mm rekenen. Dan is het een kwestie van de komma een plekje verschuiven in de formule.

Breedte afbeelding: (breedte pixels : DPI (300 of 150)) x 25,4 = beeldbreedte in mm

Hoogte afbeelding: (hoogte pixels : DPI (300 of 150)) x 25,4 = beeldhoogte in mm

CM naar Pixels

Benieuwd hoeveel pixels er in een cm zitten? Je kunt de formule natuurlijk ook gebruiken – lees: omdraaien – om het aantal pixels uit te rekenen aan de hand van de afmeting van het bestand. Dit doe je als volgt:

Breedte afbeelding: (breedte in cm : 2,54) x DPI (300 of 150) = aantal pixels

Hoogte afbeelding: (hoogte in cm : 2,54) x DPI (300 of 150) = aantal pixels

hero-image pixels

Gerelateerde artikelen