Flaptekst
Wat is een flaptekst?
De belangrijkste tekst van je boek
De laatste letter van je boek staat op papier? Mooi, maar je bent er nog niet helemaal. Voordat je jouw boek laat drukken, is er nog één tekst die geschreven moet worden. De flaptekst, ook wel blurb genoemd en volgens sommigen zelfs de belangrijkste tekst van een boek. De flaptekst is na de titel vaak de eerste tekst die mensen lezen en moet vooral aansporen om het boek te kopen. Wat is een flaptekst precies? Waar plaats je ‘m? En vooral: hoe schrijf je aantrekkelijke flapteksten?
Flaptekst: wat betekent het?
Over de precieze betekenis van een flaptekst lopen de meningen uiteen. Sommigen noemen het een samenvatting van een boek, maar in veel gevallen klopt dit niet helemaal. Het is eigenlijk een promotekst, bedoeld om het boek te kopen. En dat doe je in het geval van een spannende thriller natuurlijk niet door de clue te verklappen. Feit is wel dat het een belangrijke tekst is. Naast de titel is het vaak de eerste tekst die mensen lezen, zeker nu boeken vooral online worden gekocht. Want hoewel de flaptekst zijn naam dankt aan het feit dat het op de flap staat, gebruiken webshops deze tekst vaak als productomschrijving.
Leestip: Een boek beoordelen op zijn kaft? Ontwerp hem liever!
Wat is een blurb?
Een flaptekst wordt ook wel blurb genoemd. Best een gek woord eigenlijk, maar daar zit wel een leuk verhaal aan vast. Hardcover boeken met een papieren omslag en daarop een flaptekst bestonden al langer, maar de term ‘blurb’ werd in 1907 geïntroduceerd door de Amerikaanse humorist Gelett Burgess. Op de achterflap van zijn boek ‘Are you a Bromide’ plaatste hij een foto van een fictief karakter, miss Belinda Blurb die een roepend gebaar maakte, wat Burgess omschreef als ‘blurbing’. De naam bleef plakken en vanaf dat moment werden flapteksten blurbs genoemd.
Flaptekst boek: waar plaats je hem?
Bij hardcover boeken met een papieren omslag zien we de flaptekst vaak op de binnenkant van de omslag. Dit kan zowel voor- of achterin. Boeken hebben natuurlijk lang niet altijd een extra papieren omslag. In dat geval – dit zien we bij paperbacks veel – wordt de blurb op de achterzijde van het boek gedrukt.
Flaptekst schrijven: hoe doe je dat?
Een flaptekst schrijven is geen eenvoudige opgave. Niet voor niets laten veel auteurs die over aan een andere professional. Zelf een blurb schrijven? Dan is het goed om te weten wat je wilt vermelden in jouw flaptekst. Daarin ben je als auteur volledig vrij. Bovendien hangt het erg af van het type boek. In het geval van roman, thriller of ander fictief verhaal, wil je misschien al iets van het verhaal weggeven om lezers nieuwsgierig te maken. Een biografie van de auteur kan weer heel passend zijn als flaptest voor een educatief boek. Zo weet de lezer dat de auteur ‘recht van schrijven’ heeft. En voor een kookboek kan het weer handig zijn om wat meer inhoudelijke informatie te geven over de recepten, zodat de lezer snel kan inschatten of ze tot de doelgroep behoren.
Leestip: Zelf een boek maken: 6 ideeën voor het allergaafste resultaat
Voorbeeld flaptekst
Zoek je via Google op ‘flaptekst’, dan kom je ze in allerlei verschillende vormen tegen. Er is dan ook niet één voorbeeld flaptekst die geschikt is voor elk boek. Als we dan toch één tip moeten geven voor het schrijven van een pakkende blurb: geef niet te veel weg, maar ook zeker niet te weinig. Mensen willen snel kunnen lezen waar het boek over gaat. Vaag blijven zal de verkoop geen goed doen. Maar, zoals we al eerder schreven, de clue geef je natuurlijk niet weg. Je kunt je natuurlijk ook laten inspireren door de originele blurb van Gelett Burgess.

Gerelateerde artikelen