Tertiaire kleuren

Wat zijn tertiaire kleuren?

Primair + secundair = tertiair

Tertiaire kleuren zijn een mengelmoes van drie primaire kleuren. Het zijn vaak donkere kleuren, zonder veel kleurintensiteit: donkerpaars, bruin en olijfgroen bijvoorbeeld. Welke rol speelt kleur in je drukwerk? Wat zijn primaire en secundaire kleuren? En welke tertiaire kleuren kun je hiermee maken?

Het belang van kleur in je ontwerp

Kleurkeuze is allesbepalend in je ontwerp. Je creëert niet er niet alleen de look & feel van je drukwerk mee, onbewust roepen kleuren ook gevoelens en emoties op. Zo geeft geel ons een vrolijk gevoel, is blauw de kleur van rust en reinheid en is rood bedoeld om ons te waarschuwen. Door vaste kleuren te hanteren in de huisstijl zorg je bovendien voor herkenning: de kracht van herhaling.

Welke primaire kleuren zijn er?

In de druktechniek zijn er drie primaire kleuren: magenta, geel en cyaan. Dit zijn de kleuren waarmee we de meeste kleurcombinaties kunnen maken. In de schilderkunst worden rood, geel en blauw aangehouden als primaire kleuren. Primaire kleuren zijn geen mengsel van twee of meerdere andere kleuren, maar noodzakelijke basiskleuren om het grootst mogelijke kleurengamma te verkrijgen.

Leestip: Pantone-kleuren: de geschiedenis, het waarom en het gebruik ervan

Welke secundaire kleuren zijn er?

Secundaire kleuren zijn een mix van twee primaire kleuren: van magenta en geel of van cyaan en geel bijvoorbeeld. De kleur die ontstaat wanneer je de twee primaire kleuren mengt is de secundaire kleur. Net als bij de primaire kleuren, zijn er ook drie secundaire kleuren: rood (gemengd uit magenta en geel), groen (een mix van geel en cyaan) en blauw (magenta en cyaan).

Leestip: YInMn blauw: een nieuwe kleur blauw

Welke tertiaire kleuren zijn er?

Een tertiaire kleur is dus een mix van drie primaire kleuren. Om het gemakkelijker te onthouden kun je ook zeggen: primair + primair = secundair en primair + secundair = tertiair. Zo ga je steeds een laag diep in kleur. Van basiskleur, naar de tweede (secundaire) laag en uiteindelijk naar de derde kleurlaag (tertiair). Een secundaire kleur is hetzelfde als twee primaire kleuren, waardoor het geen verschil maakt of je zegt dat een tertiaire kleur uit drie primaire kleuren bestaat, of uit één primaire en twee secundaire kleuren. Tertiaire kleuren zijn vaak donker. Dat komt omdat de donkere tinten, die na de eerste mix van primair zijn ontstaan, overheersen bij het mengen. Voorbeelden van tertiaire kleuren zijn: donkeroranje, bruintinten, blauw-groen, donkerpaars en olijfgroen.

Leestip: Wat zijn RGB-kleuren?

Tertiaire kleuren mengen

Er is geen vierde kleurlaag na de tertiaire kleuren. Je kunt tertiaire kleuren mengen, maar het resultaat zal vrijwel altijd een donkere bruintint zijn. Je kunt het vergelijken met een schilderspalet waarop je alle verschillende verfkleuren door elkaar mixt. Je kunt binnen je ontwerp natuurlijk wel met verschillende tertiaire kleuren naast elkaar werken of met een mis van primair, secundair en tertiair. De Aardappeleters van Van Gogh is een goed voorbeeld van een schilderij (visueel ontwerp) dat compleet uit tertiaire kleuren is opgebouwd.

Tertiaire-kleuren-hero-image

Gerelateerde artikelen