Ex libris

Wat betekent ex libris?

Vroeger een statussymbool, nu een vorm van kunst

In tweedehands boekenwinkels en (privé)bibliotheken kom je ze nog tegen: de ex libris. Dit is een eigendomsmerkje, waaraan je kunt zien wie de eigenaar van het boek is. De ex libris bestaat al heel lang. Vroeger was het een statussymbool voor rijke families, maar inmiddels wordt het gezien als een vorm van kunst. Wat betekent ex libris precies? En hoe maak je zelf een persoonlijke ex libris stempel of sticker?

Betekenis ex libris

De Latijnse term ex libris betekent ‘uit de boeken’. Hiermee wordt bedoeld dat dit betreffende exemplaar behoort tot een boekencollectie van een persoon, familie, bibliotheek of organisatie. Dit eigendomsmerkje vind je aan de binnenkant van het voorplat en kan worden gedrukt, gestempeld, geplakt of gestanst.

Ex libris als statussymbool

De eerste ex librissen deden hun intrede rond 1455, niet lang na de opkomst van de boekdrukkunst. In West-Europa won de ex libris in de 16e eeuw aan populariteit, met name in religieuze en adellijke kringen met een eigen privébibliotheek. De ex libris was (en is) niet zomaar een ‘label’. Het ontwerpen van een ex libris werd gezien als een echte kunst. Er waren zelfs kunstenaars die zich volledig richtten op het maken van ex librissen. Het idee erachter was allereerst om diefstal tegen te gaan, maar gold een ex libris ook als statussymbool. Op oude ex librissen zie je vaak de tekst ‘ex libris’, gevolgd door de (familie)naam en een familiewapen of monogram. Soms bevat een ex libris ook een motto of spreuk.

Ex libris als kunst

De ex libris wordt nog altijd gezien als een vorm van kunst. Heb je een eigen boekencollectie waar je trots op bent? Of wil je een relatie een boek cadeau geven met daarop een persoonlijke ex libris? Dan kan je heel eenvoudig zelf een ex libris laten maken. In de vorm van een stempel of sticker bijvoorbeeld, voorzien van een naam, tekst, afbeelding of beeldmerk. Een ex libris kun je ontwerpen zoals jij het wilt.

Leestip: Een boek beoordelen op zijn kaft? Ontwerp hem liever!

Ex libris stempels: voor een ambachtelijke uitstraling

Een stempel is een eenvoudige manier om een boek te voorzien van een ex libris en het oogt net wat ambachtelijker dan wanneer je het laat drukken. Persoonlijke ex libris stempels maken doe je heel eenvoudig bij Drukwerkdeal.nl. Onze stempels zijn geschikt voor verschillende papiersoorten en laten een gedetailleerde afdruk achter. Wil je een ex libris stempel laten maken? Dan heb je de keuze uit verschillende formaten en 4 verschillende kleuren: zwart, groen, blauw of rood. Welke stempel het meest geschikt is voor jouw ex libris hangt natuurlijk af van je ontwerp. Dat kan alleen een naam zijn, maar ook een beeldmerk, spreuk of ander ontwerp is mogelijk.

Ex libris stickers: makkelijk en kleurrijk

Een ex libris stempel oogt heel ambachtelijk, maar heeft één nadeel: je bent beperkt tot één kleur. Dat probleem heb je bij ex libris stickers niet. Deze kunnen we namelijk full colour voor je drukken. Zo kun je je creativiteit de vrije loop laten en eindeloos al je boeken laten voorzien van een kleurrijke ex libris. Onze spaarzegels zijn ideaal om veel boeken snel te voorzien van een kleurrijke ex libris sticker. Hiermee kun je eenvoudig rechthoekige, vierkante of ronde ex libris stickers maken. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende formaten. Op zoek naar iets anders? Neem dan zeker een kijkje bij onze kleine stickers.

Leestip: Zelf een boek maken: 6 ideeën voor het allergaafste resultaat

hero-image ex-libris

Gerelateerde artikelen