GIF

Wat is een GIF bestand?

Opvallen met de eindeloze beweging van een GIF-je

GIF is een bestandsformaat dat zowel statisch als bewegend beeld ondersteunt. Deze geluidsloze video´s bestaan meestal uit 256 kleuren en spelen oneindig af in een zogenaamde loop. Het GIFje werd ruim 30 jaar geleden al geïntroduceerd, maar maakte onlangs wel een flinke comeback. GIF bestanden zijn bij uitstek geschikt om de aandacht van je doelgroep te grijpen, om je merkverhaal te vertellen of om iets te verduidelijken.

Het allereerste GIF bestand werd in 1987 bedacht door Steve Wilhite. Als ingenieur voor CompuServe ontwikkelde hij het pixelbestand om online foto’s te kunnen uitwisselen. Een GIF is een klein, gecomprimeerd bestand dat snel inlaadt, ook als je weinig MB’s hebt. In de jaren 80 kon dat namelijk nog wel eens een probleem zijn. In de jaren 90 werden GIF-jes razendpopulair en zagen we veel websites volgegooid met bewegende foto’s. Even zwakte de hype af, maar tegenwoordig zien we ze weer overal. GIF bestanden doen het met name goed op social media-kanalen als Facebook en Instagram en bij blogartikelen. Leuk weetje: Wilhite ontving in 2013 een Lifetime Achievement Webby voor zijn uitvinding.

Wat zijn GIF bestanden?

De letters GIF staan voor Graphics Interchange Format. Het is een grafische bestandsindeling dat is opgebouwd uit pixels. Het belangrijkste kenmerk van een GIF is de mogelijkheid om eindeloze beweging te creëren in een afbeelding. Animated GIF’s zijn opgebouwd uit losse beelden die snel achter elkaar worden afgespeeld. Doordat de losse beelden van elkaar verschillen, word je visueel voor de gek gehouden en lijkt het of ze bewegen. GIF afbeeldingen hebben een loop, wat wil zeggen dat ze oneindig herhalen en automatisch afspelen. Hiervoor is, in tegenstelling tot bij MP4 en MOV, geen startknop nodig.

Leestip: Vectorbestand maken of pixelbestand maken?

Hoe herken je een GIF bestand?

Je herkent een GIF bestand aan de extensie: .gif, maar vaak zie je al voordat je naar het bestandstype kijkt dat je met een GIF-je te maken hebt. De voortdurende herhaling van een bepaalde beweging en het ontbreken van een play-knop duiden al op een GIF bestand. Niet alle online kanalen ondersteunen GIF. Zo kun je op Instagram bijvoorbeeld wel zelf animated GIF’s maken in de Stories, maar GIF bestanden uploaden kan niet. Wil je jouw animatie toch onder de aandacht brengen, dan kun je hem het best converteren naar MP4. Hier zijn (net als bij GIF-jes) oneindig veel online tools voor. Let er wel op dat je videobestand minimaal 5 seconden duurt, anders kun je hem niet overal uploaden!

GIF bestand openen

GIF bestand openen? Dan moet er een applicatie op je computer zijn geïnstalleerd die GIF ondersteunt. Een paar bekende voorbeelden zijn Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, CorelDRAW en Microsoft Expression Design. Op Mac OS kun je GIF bestanden ook openen en bekijken in Safari.

GIF bestand maken & bewerken

Het maken van een GIF bestand kan simpel en snel. Je kunt het zo uitbundig maken als je zelf wilt. Een GIF-je bestaat uit meerdere beelden, die samen de beweging vormen. JPG-bestanden en PNG-bestanden kunnen bijvoorbeeld dienen als bronmateriaal. Een goede manier om te pronken met je producten en een prima alternatief voor dure video-advertenties. Veel gebruikte online tools zijn Giphy’s GIF Maker, Adobe Photoshop en Boomerang. Deze laatste biedt ook de mogelijkheid om je animatie rechtstreeks in Insta Stories te delen.

Leestip: Maak een stop-motion-gif in Photoshop

gif-image

Gerelateerde artikelen