
Synopsis
Synopsis betekent samenvatting. Vaak gaat het dan om een synopsis van een boek. Wat is een synopsis precies? En hoe schrijf je er één?
Opvallen met de eindeloze beweging van een GIF-je
GIF is een bestandsformaat dat zowel statisch als bewegend beeld ondersteunt. Deze geluidsloze video´s bestaan meestal uit 256 kleuren en spelen oneindig af in een zogenaamde loop. Het GIFje werd ruim 30 jaar geleden al geïntroduceerd, maar maakte onlangs wel een flinke comeback. GIF bestanden zijn bij uitstek geschikt om de aandacht van je doelgroep te grijpen, om je merkverhaal te vertellen of om iets te verduidelijken.
Het allereerste GIF bestand werd in 1987 bedacht door Steve Wilhite. Als ingenieur voor CompuServe ontwikkelde hij het pixelbestand om online foto’s te kunnen uitwisselen. Een GIF is een klein, gecomprimeerd bestand dat snel inlaadt, ook als je weinig MB’s hebt. In de jaren 80 kon dat namelijk nog wel eens een probleem zijn. In de jaren 90 werden GIF-jes razendpopulair en zagen we veel websites volgegooid met bewegende foto’s. Even zwakte de hype af, maar tegenwoordig zien we ze weer overal. GIF bestanden doen het met name goed op social media-kanalen als Facebook en Instagram en bij blogartikelen. Leuk weetje: Wilhite ontving in 2013 een Lifetime Achievement Webby voor zijn uitvinding.
De letters GIF staan voor Graphics Interchange Format. Het is een grafische bestandsindeling dat is opgebouwd uit pixels. Het belangrijkste kenmerk van een GIF is de mogelijkheid om eindeloze beweging te creëren in een afbeelding. Animated GIF’s zijn opgebouwd uit losse beelden die snel achter elkaar worden afgespeeld. Doordat de losse beelden van elkaar verschillen, word je visueel voor de gek gehouden en lijkt het of ze bewegen. GIF afbeeldingen hebben een loop, wat wil zeggen dat ze oneindig herhalen en automatisch afspelen. Hiervoor is, in tegenstelling tot bij MP4 en MOV, geen startknop nodig.
Leestip: Vectorbestand maken of pixelbestand maken?
Je herkent een GIF bestand aan de extensie: .gif, maar vaak zie je al voordat je naar het bestandstype kijkt dat je met een GIF-je te maken hebt. De voortdurende herhaling van een bepaalde beweging en het ontbreken van een play-knop duiden al op een GIF bestand. Niet alle online kanalen ondersteunen GIF. Zo kun je op Instagram bijvoorbeeld wel zelf animated GIF’s maken in de Stories, maar GIF bestanden uploaden kan niet. Wil je jouw animatie toch onder de aandacht brengen, dan kun je hem het best converteren naar MP4. Hier zijn (net als bij GIF-jes) oneindig veel online tools voor. Let er wel op dat je videobestand minimaal 5 seconden duurt, anders kun je hem niet overal uploaden!
GIF bestand openen? Dan moet er een applicatie op je computer zijn geïnstalleerd die GIF ondersteunt. Een paar bekende voorbeelden zijn Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, CorelDRAW en Microsoft Expression Design. Op Mac OS kun je GIF bestanden ook openen en bekijken in Safari.
Het maken van een GIF bestand kan simpel en snel. Je kunt het zo uitbundig maken als je zelf wilt. Een GIF-je bestaat uit meerdere beelden, die samen de beweging vormen. JPG-bestanden en PNG-bestanden kunnen bijvoorbeeld dienen als bronmateriaal. Een goede manier om te pronken met je producten en een prima alternatief voor dure video-advertenties. Veel gebruikte online tools zijn Giphy’s GIF Maker, Adobe Photoshop en Boomerang. Deze laatste biedt ook de mogelijkheid om je animatie rechtstreeks in Insta Stories te delen.
Synopsis betekent samenvatting. Vaak gaat het dan om een synopsis van een boek. Wat is een synopsis precies? En hoe schrijf je er één?
Een plotter is een afdrukapparaat voor grootformaat drukwerk in hoge resolutie. Hoe werkt een plotter? En in welke papierformaten kun je ‘plotten’?
Een ex libris vertelt je wie de eigenaar van een boek is. Een eigendomsmerkje dus. Vroeger een statussymbool, nu een vorm van kunst.
Een TIF bestand garandeert maximale kwaliteit. Dit bestand is ideaal voor het opslaan van foto’s. Wat is een .tiff precies? En is het geschikt voor drukwerk?
RGB kleuren zijn kleuren die licht absorberen. Waar staat RGB voor? Wat is het verschil tussen RGB en CMYK? En welke techniek gebruiken we voor drukwerk?
BMP staat voor bitmap en is een rasterafbeelding, waarbij van elke pixel de kleur wordt vastgelegd. Hoe meer bits, hoe meer kleur!
Logo’s worden vaak opgeslagen als EPS bestand. Dit bestandstype is onbeperkt schaalbaar zonder kwaliteitsverlies. Voor haarscherp drukwerk dus!
Een kleurencirkel is een cirkel die kleurverbanden en kleurcontrasten weergeeft. Wat zijn primaire kleuren? En welke kleurcontrasten zijn er allemaal?
PMS, oftewel het Pantone Matching System, is een kleurensysteem waarin elke tint een eigen nummer heeft. Alles wat je moet weten over PMS.
Met primaire kleuren kunnen we alle secundaire kleuren en tertiaire kleuren maken. Welke 3 primaire kleuren zijn er? En wat is de rol van kleur in drukwerk?
RAL is een systeem waarin kleuren zijn gecodeerd. Fysieke kleuren: van verf en inkt. Waar staat RAL voor? Welke kleuren zijn er? En hoe lees je een RAL code?
Vroeger maakten drukkers voor elke kleur een nieuwe plaat. Die extra kleur, naast zwart en wit, noemen we een steunkleur. Dit moet je weten.
B1 brandvertragend is de classificering van producten die moeilijk ontvlambaar zijn. Wat betekent het precies? En wat is de DIN 4102 norm?
Een beeldmerk is je merk in één oogopslag. Het appeltje van Apple, de Nike swoosh. Is een beeldmerk hetzelfde als een logo? En wat is een woordmerk?
De bladspiegel is de verhouding tussen het bedrukte gedeelte (de zetspiegel) en de witmarges van een bestand. Hoe pas je het toe in drukwerk?
Het samenstellen van een boek noemen we boekbinding. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Wil je een boekje binden? Dit moet je weten.
Cellulose is het belangrijkste bestanddeel van papier en karton. Hoe ontstaat het? En hoe wordt van cellulose papier gemaakt?
Een hardcover is een harde kaft voor boeken. Hoe wordt hardcover gemaakt? En wat is het verschil tussen een hardcover boek en een paperback?
Inbinden is een mooie manier om belangrijke papieren bij elkaar te houden. Er zijn verschillende manieren om drukwerk in te binden.
Een paperback is licht, buigzaam en compact. De ideale kaft voor drukwerk dat overal mee naartoe gaat en lekker leest. Goedkoop in grote én kleine oplages.
Wat is het verschil tussen een pixel en een vector? Hoe bereken je het aantal pixels per cm of mm? En wat is het verschil tussen DPI en PPI?
Wat betekent resolutie precies? Dots Per Inch? En welke resolutie is geschikt voor jouw drukwerk? Alles wat je moet weten over resolutie!
Eindeloos vergroten doe je met een Vector bestand. Een AI of EPS bijvoorbeeld. Ideaal voor logo’s, voor op een visitekaartje of poster!
DPI is de resolutie van je foto. Een term die je vaak ziet bij het aanleveren van drukwerk. Hoe kun je de DPI berekenen? En wat is de ideale resolutie?
Een PNG bestand kan worden gecomprimeerd zonder kwaliteitsverlies. Wat zijn andere voor- en nadelen? En hoe kun je zelf een PNG maken en bewerken?
Snijtekens en snijlijnen zijn hulplijnen, waarmee je aangeeft waar we je drukwerk moeten snijden. Waar plaats je ze en hoe breng je ze aan in je ontwerp?
Tertiaire kleuren zijn een mix van 3 primaire kleuren of van 1 primaire en 1 secundaire kleur. Welke tertiaire kleuren zijn er? Dat lees je hier.
Complementaire kleuren zijn tinten die tegenover elkaar staan in de kleurenwaaier. Wat zijn de complementaire kleuren van blauw, rood en groen?
Een kleurenspectrum bestaat letterlijk uit alle kleuren van de regenboog. Uit welke kleuren bestaat een kleurenspectrum?
Dispersielak is een dunne beschermlaag die wij over je drukwerk aanbrengen. Hoe brengen we het aan? En wat zijn de voordelen van dispersielak?
De zetspiegel is het gedeelte van een pagina waar je tekst en eventuele afbeeldingen plaatst. Hoe bepaal je het formaat en de positie van je zetspiegel?
Een drukpers is een machine die letters en illustraties op papier drukt. Hoe werkt een drukpers precies? En welke druktechnieken zijn er?
Witte snijranden voorkomen? Dat doe je door afloop aan te brengen in je bestand. Wat is afloop precies? Hoe groot moet het zijn en hoe stel je dit in?
Secundaire kleuren zijn een mengsel van twee primaire kleuren. Welke secundaire kleuren zijn er? Wat zijn tertiaire kleuren? En welke kleurcontrasten zijn er?
De substraat is het materiaal waarop je drukwerk wordt geprint. Papier, karton, PVC of canvas bijvoorbeeld. Welke substraten vind je bij Drukwerkdeal?
Het JPG bestand is de bekendste indeling voor foto’s. Elk programma dat beeld ondersteunt, kan een JPG tonen. Maar is JPG ook geschikt voor drukwerk?
Een RAW bestand is de originele foto, genomen met een digitale camera. Een file dat eerst nog moet worden omgezet voordat het kan worden getoond.
Drukletters zijn de letters die worden gebruikt in een drukpers. Een soort stempels. Een uitvinding die de boekdrukkunst naar een hoger niveau tilde.
Prepress is het proces tussen de creatie van een ontwerp en de daadwerkelijke druk. Wat is prepress en hoe maak je jouw bestand drukklaar?
Zeker weten dat jouw ontwerp perfect wordt gedrukt? Lever dan een PDF bestand aan. Wat is een PDF precies? En hoe maak je jouw bestand drukklaar?
Heb je je altijd al afgevraagd waar DPI voor staat of wat snijlijnen precies zijn? Kom alles te weten over grafische termen in ons kenniscentrum.
In een colofon lees je wie er allemaal hebben meegewerkt aan een boek of tijdschrift. Wat is een colofon? Wat zet je erin? En waar plaats je deze?