Redigeren
Redigeren betekenis
Staan alle puntjes op de i’s?
Voor elke tekst geldt: een extra paar ogen kan nooit kwaad. Bij het redigeren worden de puntjes op de i’s gezet en alle d’s en t’s goed gezet. Redigeren betekent dat een redigent, eindredacteur of soms een gewone redacteur een tekst nog even naloopt op spelling, grammatica en vormfouten. Redigeren is wel wat anders dan het herschrijven van een tekst. Wat betekent redigeren precies? En waar let je op bij het redigeren van een tekst? Dat zetten we hier voor je op een rij.
Wat is redigeren?
Hoe goed je ook kan schrijven, het is altijd slim om een tekst nog even na te laten lezen. Redigeren gebeurt wanneer een tekst zodanig af is, dat alleen nog een laatste check nodig is. Iemand die teksten redigeert, wordt ook wel een redigent genoemd, al zijn de termen eindredacteur en corrector gebruikelijker. Vrijwel alle uitgeverijen maken gebruik van een eindredacteur voordat een boek naar de drukker gaat. Logisch, want de kans op kleine foutjes is een stuk groter in een boek dan in een kort tekstje. Er zijn ook uitgeverijen van kranten en tijdschriften die gebruik maken van een eindredacteur, al is dit niet altijd het geval.
Leestip: Zelf een brochure maken: 7 onmisbare tips
Teksten redigeren: waar let je op?
Bij het redigeren van teksten wordt niet aan de inhoud gerommeld, maar worden vooral tekstuele fouten verbeterd en minimale correcties in de vorm doorgevoerd. Heel soms wordt ook gecontroleerd op feitelijke onjuistheden, maar over het algemeen mag een eindredacteur ervan uit gaan dat de inhoud klopt. In het geval van gevoelige stukken, kan een krant of uitgeverij een zogeheten ‘factchecker’ inschakelen. Bij het redigeren van een tekst, gaat het om:
- Spelling en grammatica: Een tikfoutje is snel gemaakt. Een eindredacteur verbeterd verbetert dit voor je.
- Inconsistenties: Is het ‘het matras’ of ‘de matras’? Whisky of whiskey? Caissière of kassière? En is het shockeren of choqueren? Voor al deze woorden geldt: beide schrijfwijzen zijn juist. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je één schrijfwijze kiest en dit consequent toepast. Daar controleert een redigent op.
- Onnodig complexe zinsconstructies: Het is niet per se fout, maar een zijn kan wel onnodig lang en moeilijk zijn. Een eindredacteur verandert niet de inhoud, maar kan wel onnodige woorden schrappen.
- Tekstlengte: Soms checkt een eindredacteur ook of de tekst past in de opmaak, bijvoorbeeld of de kop niet te lang is.
Het verschil tussen redigeren en herschrijven
Wil je iemand inhuren om jouw tekst te redigeren? Dan is het wel belangrijk dat je het verschil tussen redigeren en herschrijven weet. Redigeren is een inhoudelijke controle, herschrijven gaat een stap verder. Heb je een tekst geschreven, maar vind je deze niet aansprekend genoeg? Dan heb je iemand nodig die jouw tekst herschrijft. Een redacteur die van saaie koppen pakkende binnenkomers maakt, de opbouw zodanig omgooit zodat het een stuk fijner leest of zelfs een eigen fun sausje over de tekst gooit. Dat is herschrijven, niet redigeren.

Gerelateerde artikelen