Singersteek

Wat is de singersteek?

Een ambachtelijke finishing touch met garen

Met alleen een mooie tekst en dito opmaak van je boek, brochure of tijdschrift ben je er natuurlijk niet. Ook de manier van inbinden, is bepalend voor de uitstraling van je drukwerk. Er zijn allerlei moderne, vaak onzichtbare, manieren van inbinden. Je kunt ook kiezen voor een ambachtelijke manier van boekbinden: met de singersteek bijvoorbeeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van garen, touw of ander materiaal en is de stiknaad in de rug of langs de rand duidelijk zichtbaar. Maar wat is de singersteek precies? En hoe pas je het toe in je drukwerk?

Singersteek bindwijze

Misschien zit je weleens achter de naaimachine. En zo niet, dan weet je vast wel hoe de zoom van je spijkerbroek eruit ziet. Die steek is vergelijkbaar met de singersteek, alleen wordt deze niet gebruikt voor stof, maar om papier te bundelen. In de vorm van een klein boekje, brochure of tijdschrift bijvoorbeeld. De vergelijking met een spijkerbroeksteek is overigens niet voor niets. De singersteek dankt zijn naam namelijk aan de beroemde Singer naaimachine. Hierbij krijgt het drukwerk een stiknaad in de rug of langs de rand. Het leuke aan singersteek boekbinden? Wanneer je kiest voor garen in een opvallende kleur, geef je jouw drukwerk een creatieve finishing touch. De singersteek is met name populair onder liefhebbers van een creatieve, ambachtelijke uitstraling. Logisch, want naast garen kun je de singersteek ook maken met materialen als touw, linnen en zelfs leer.

Creatief inbinden met naald en draad

Met de singersteek worden vellen papier simpel gezegd dus aan elkaar genaaid. Dit kan met een stiknaad, precies op de vouwlijn. Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld een boekje goed open blijft liggen. Daarnaast is het ook mogelijk om de stiknaad met een uitlijning van een paar millimeter langs de rand aan te brengen, oftewel op het ‘plat’. Het draad, zeker wanneer je kiest voor garen in een opvallende kleur, springt dan net wat meer in het oog. Het bladeren betekent in dit geval echter wel dat er een vouw in het papier ontstaat.

Leestip: Zelf een boek maken: 6 ideeën voor het allergaafste resultaat

Singersteek maken

De singersteek is geschikt voor dunne boekjes of brochures. Veel drukkerijen houden een dikte van ongeveer 7 millimeter aan. Let wel: hiervoor gebruiken ze dan geen normale, maar een zware naaimachine. Zelf een singersteek maken kan natuurlijk ook. Er zijn verschillende tutorials beschikbaar op YouTube, waarbij een (Singer) naaimachine wordt gebruikt om kleine boekjes te maken met een singersteek. Het is simpelweg een kwestie van het papier vouwen tot een boekje en het boekje in de vouwlijn of langs de rand vouwen. Doe dit wel voorzichtig, maak het boekje niet te dik en – heel belangrijk – gebruik een sterke naald.

Het verschil tussen de singersteek en de cahiersteek

Naast de singersteek, zijn er nog talloze andere manieren van boekbinding. Inbinden met garen kan bijvoorbeeld ook met de cahiersteek. Bij deze bindtechniek wordt je drukwerk niet voorzien van een stikrand, maar wordt het door één of twee losse lussen bij elkaar gehouden. Je kent deze methode misschien wel van de schoolschriften van vroeger. Inbinden met een singersteek of cahiersteek doen we bij Drukwerkdeal.nl helaas niet. Wel zijn er allerlei andere manieren om je brochures en magazines of boeken in te binden. Geniet, gelijmd of met wire-o bijvoorbeeld.

Leestip: De anatomie van een gelijmde brochure

hero-image singersteek

Gerelateerde artikelen