PSD

Wat is een PSD bestand?

Sla je jouw ontwerp op in Photoshop? Dan krijg je een .psd!

Grafische ontwerpers en fotografen onder ons zijn ongetwijfeld bekend met het PSD bestand. De letters PSD staan voor PhotoShop Document. En dat vertelt je direct met welk programma je dit bestandstype creëert, Adobe Photoshop dus. Maar wat is een PSD bestand precies? Wat zijn de belangrijkste eigenschappen? En hoe maak en bewerk je een .psd?

Wat zijn PSD bestanden?

Gebruik je Photoshop voor fotobewerking? Dan krijg je al snel te maken met PSD bestanden. De letters PSD staan voor PhotoShop Document. Een PSD bestand is dus de standaardindeling voor Photoshop, al kun je dit programma ook gebruiken om jouw ontwerp op te slaan als bijvoorbeeld PDF, JPG of ander bestandstype. Een belangrijk kenmerk van een PSD bestand is dat deze uit verschillende lagen kan bestaan, die je – In Photoshop – allemaal los van elkaar kunt bewerken. PSD bestanden kunnen, afhankelijk van het aantal lagen, enorm groot zijn. Dit maakt dit een minder geschikt bestandstype voor bijvoorbeeld online gebruik.

Leestip: Illustrator of Photoshop: wat is het verschil?

Hoe herken je een PSD bestand?

Of het om een PSD bestand gaat zie je eenvoudig aan de extensie: .psd. Daarnaast hebben PSD bestanden nog een aantal kenmerken waar je ze aan kunt herkennen. Zo is het een pixelbestand en geen vectorbestand, wat betekent dat het uit een vaststaand aantal puntjes bestaat. Dit kun je eenvoudig zien wanneer je inzoomt. Waar je bij een vectorbestand oneindig kunt inzoomen, wordt een PSD bestand op een gegeven moment pixelig.

Het verschil tussen een PSD en AI

Een PSD bestand is voor Photoshop wat een AI bestand is voor Adobe Illustrator. En waar Adobe Photoshop een pixelbewerkingsprogramma is, is Adobe Illustrator een vectorbewerkingsprogramma. Wanneer kies je nu waarvoor? Een PSD bestand is bij uitstek geschikt voor foto’s en een AI bestand weer meer voor bijvoorbeeld logo’s of ontwerpen, waarbij tekst en beeld met elkaar gecombineerd worden.

Leestip: Vectorbestand maken of pixelbestand maken?

PSD bestanden openen

PSD is een gangbaar bestandstype. Er zijn dan ook verschillende programma’s waarmee je PSD kunt openen, waaronder GIMP, Paint Shop Pro, Corel PaintShop Pro en IrfanView. Ook met Adobe Illustrator, Premiere Pro en After Effects kun je PSD bestanden openen. Let wel: niet in elk programma worden alle lagen van het PSD bestand behouden. Wil je zeker weten dat je alle informatie in je PSD bestand behoudt? Open het bestand dan met Photoshop.

PSD bestand maken & bewerken

Een PSD bestand maken doe je natuurlijk met Photoshop, hét programma om foto’s te bewerken. Hoewel er alternatieve programma’s zijn – GIMP bijvoorbeeld – raden we Photoshop altijd aan om foto’s en daarmee ook PSD bestanden te bewerken. Helaas is het niet mogelijk om PSD bestanden aan te leveren bij Drukwerkdeal.nl. Bewaar je ontwerp wel altijd als .psd bestand, mocht je er in de toekomst nog iets aan willen veranderen. Voor het aanleveren sla je jouw ontwerp op als drukklare PDF. Het fijne is: dat kan gewoon via Photoshop!

psd-hero-image

Gerelateerde artikelen