TIFF

TIFF: opslaan in maximale kwaliteit

Bij het uploaden van je bestand, vragen we in de meeste gevallen om een PDF, maar kun je als alternatief ook een JPG of TIFF bestand aanleveren. Een TIFF, oftewel Tagged Image File Format, is een pixelbestand en wordt veel gebruikt voor het opslaan van foto’s. Vergeleken met een JPG, een ander populair bestandstype voor foto’s, heeft een TIFF bestand zo zijn voor- en nadelen. Wat is een .tiff nu precies en wat kun je er allemaal mee?

Wat zijn TIFF bestanden?

Een TIFF bestand heeft een flexibele bestandsindeling, wat het ideaal maakt om foto’s op te slaan. Opslaan in .tiff geeft geen kwaliteitsverlies, omdat de pixels bij het vergroten van een foto niet oprekken, maar vermenigvuldigen. Ook verkleinen kan prima zonder verlies van kwaliteit. TIFF bestanden ondersteunen daarnaast een scala aan kleurstandaarden, zoals CMYK, RGB, geïndexeerde kleuren en meer. Een ander voordeel is dat je, net als bij een PNG bestand, de mogelijkheid hebt om met transparante achtergronden te werken en een afbeelding laag voor laag kunt bewerken.

Hoe herken je een TIFF bestand?

Je herkent een TIFF bestand aan de .tiff extensie achter de bestandsnaam. Daarnaast zijn TIFF bestanden, net als BMP bestanden, groot van stuk: tot maximaal 4 gigabytes. Kortom: je wilt er liever niet te veel van op je harde schijf parkeren en het bestand is wat minder geschikt om te delen.

TIFF bestand openen

Een TIFF bestand openen kan met verschillende fotoprogramma’s. Denk aan Windows Foto’s en Apple Preview. Dat komt omdat het Tagged Image File Format ooit werd ontwikkeld om beelden van scanners en fotobewerkingsprogramma’s op te slaan. Inmiddels behoort het de .tiff tot de Adobe groep, waardoor je het bestand natuurlijk ook kunt openen en bewerken met Adobe Photoshop en Adobe Illustrator.

TIFF bestand maken & bewerken

TIFF bestanden zijn perfecte bestanden om na te bewerken. Foto’s kunnen namelijk laag voor laag worden aangepast en blijven altijd haarscherp. Net als bij de .png, kun je dit bestandstype ook een transparante achtergrond geven. En doordat je de mogelijkheid hebt om in lagen te werken, kun je dit zelfs op meerdere niveaus doen. Adobe Illustrator en Adobe Photoshop worden het meest gebruikt voor het maken en bewerken van TIFF files. En hoewel we bij het aanleveren voor drukwerk de voorkeur geven aan een drukklare PDF, is het bij sommige producten ook mogelijk om een TIFF (1 laag) aan te leveren. Check hiervoor altijd de aanleverspecificaties.

tiff-hero-image

Gerelateerde artikelen