Beeldmerk

Wat is een Beeldmerk?

Beeldmerk: je merk in één oogopslag

Ooit van ´de kracht van herhaling´ gehoord? Een term in de marketing, waarmee wordt bedoeld dat mensen je merk gaan herkennen als ze er vaker mee in aanraking komen. Dit stukje herkenning creëer je onder andere met een beeldmerk: een afbeelding die jouw bedrijf symboliseert. Je merk in één oogopslag. Is een beeldmerk hetzelfde als een logo? Wat is een woordmerk? En hoe zit het met je copyrights?

Wat is een Beeldmerk?

Te beginnen met de betekenis van een beeldmerk. Een beeldmerk is een afbeelding waaraan jouw onderneming kan worden herkend. Bekende voorbeelden zijn het appeltje van Apple, de Nike swoosh, de oranje vis van de Staatsloterij en het dominosteentje van Domino’s. In een beeldmerk wordt geen tekst gebruikt. Een woordmerk is precies het omgekeerde: jouw merk in tekst. De kleuren zijn een belangrijk onderdeel van een beeldmerk. Ze zorgen, samen met het ontwerp, voor de visuele herkenning. Bij Drukwerkdeal heb je de mogelijkheid om producten door ons te laten opmaken.

Beeldmerk logo

Een logo is niet hetzelfde als een beeldmerk. Een beeldmerk kan wel een onderdeel zijn van het bedrijfslogo. Zo gebruiken bedrijven als KLM, Starbucks en Heineken bijvoorbeeld de combinatie van een beeldmerk en een woordmerk in hun logo. Met andere woorden: het logo is een mix van tekst en beeld. Het woordmerk is vrijwel altijd de bedrijfsnaam of een afkorting hiervan. Het logo wordt ontworpen in de huiskleuren, die ook in andere visuele uitingen worden toegepast. Op die manier loopt alles in één lijn: weer die kracht van herhaling!

Leestip: Welke producten kan ik online ontwerpen?

Beeldmerk registreren

Om te voorkomen dat een concurrent misbruik maakt van ‘jouw bekendheid’, kun je een beeldmerk registreren. Hiermee laat je jouw merkrechten, de copyrights op de naam en het ontwerp, vastleggen. Een beeldmerk vastleggen geeft jou het alleenrecht op het merk. Bij een merkregistratie worden vaak de handelsnaam, de merknaam en het logo vastgelegd en beschermd. Je kunt een beeldmerk en andere merkeigendommen binnen de Benelux, binnen Europa of internationaal laten vastleggen. Merkregistratie gaat via het Merkenrecht. Na het doorgeven van de gegevens wordt o.a. gecheckt of de naam en het logo uniek zijn. Voldoe je aan de eisen, dan wordt je toegelaten en hebben andere partijen enkele weken de tijd om bezwaar te maken. Gebeurt dit niet dan wordt jouw merk geregistreerd en is het beschermd.

beeldmerk-hero-image

Gerelateerde artikelen