PNG

Wat is een PNG bestand?

PNG: perfect voor online publicatie!

PNG is de afkorting voor Portable Network Graphics. Het is een bestandsindeling voor afbeeldingen, vergelijkbaar met JPG. Een PNG bestand ondersteunt tot wel 16 miljoen kleuren. Een ander groot voordeel is dat een PNG kan worden gecomprimeerd, zonder dat dit kwaliteitsverlies oplevert. Een JPG bestand wordt in zo’n geval al snel korrelig. Wat zijn andere voor- en nadelen? En hoe kun je zelf een PNG maken en bewerken?

Wat zijn PNG bestanden?

Het PNG bestand is de opvolger van het GIF-je en werd bedacht om de vaak korrelige animated GIF’s te vervangen voor een full-color afbeelding. PNG afbeeldingen hebben een kleiner formaat dan GIF bestanden en een betere beeldkwaliteit dan JPG bestanden. Daarmee is het PNG bestand perfect voor online publicatie. Een PNG bestand maakt gebruik van ‘lossless compressie’: een techniek om de omvang te reduceren zonder kwaliteitsverlies. Dit doet het GIF bestand overigens ook, maar met als grootste verschil dat een GIF maximaal 8 bits ondersteunt en het PNG bestand er maar liefst 24.

Hoe herken je een PNG bestand?

Een PNG bestand is allereerst natuurlijk te herkennen zijn de .png extensie achter de bestandsnaam, maar er zijn meer unieke eigenschappen. Zo kan in een PNG file bijvoorbeeld ook transparantie worden toegepast. Dit in tegenstelling tot een foto in JPG. PNG bestanden zijn bedacht voor online gebruik en zijn dan ook met name hiervoor geschikt. Een PNG bestand is dan ook te herkennen als pixelbestand. Waar je vector bestanden oneindig kunt vergroten, is dit met een pixel bestand niet mogelijk. PNG bestanden zijn met name geschikt voor het opslaan van foto’s. Wil je een logo opslaan? Dan is het beter om dit als vectorbestand te doen.

PNG bestand openen

Alle webbrowsers bieden volledige ondersteuning voor .png afbeeldingen. PNG bestanden openen kan dus in Safari, Chrome, Internet Explorer en elke andere browser. Applicaties die PNG’s openen zijn: Photoshop, Windows Foto’s, Microsoft Office Picture Manager en diverse andere programma’s die afbeeldingen ondersteunen.

PNG bestand maken & bewerken

Een PNG bestand maken doe je bij voorkeur in Adobe Photoshop, maar er zijn ook andere gratis online fototools waarmee je PNG bestanden kunt maken en bewerken. Helaas kun je je drukwerkbestanden bij Drukwerkdeal.nl niet uploaden als PNG bestand. Hiervoor is het beter om jouw bestand op te slaan als drukklare PDF of bij sommige producten als JPG. Het fijne is: dit kan gewoon in Photoshop! Check voor het aanleveren altijd goed de aanleverspecificaties.

png-hero-image

Gerelateerde artikelen