Bestandsformaten

Alle artikelen

Vraag je je af wat DPI is of hoe je een vector bestand kunt openen? Het grafische woordenboek van Drukwerkdeal.nl geeft antwoord op al jouw grafische vragen.

Een AI bestand is een vector bestand. Je maakt AI bestanden met Adobe Illustrator. Van piepklein tot billboardformaat; een .ai is altijd haarscherp!

BMP staat voor bitmap en is een rasterafbeelding, waarbij van elke pixel de kleur wordt vastgelegd. Hoe meer bits, hoe meer kleur!

Logo’s worden vaak opgeslagen als EPS bestand. Dit bestandstype is onbeperkt schaalbaar zonder kwaliteitsverlies. Voor haarscherp drukwerk dus!

GIF bestanden grijpen de aandacht met hun bewegende afbeeldingen en eindeloze loop. Opgebouwd uit pixels en al 30 jaar een hit.

Het JPG bestand is de bekendste indeling voor foto’s. Elk programma dat beeld ondersteunt, kan een JPG tonen. Maar is JPG ook geschikt voor drukwerk?

Zeker weten dat jouw ontwerp perfect wordt gedrukt? Lever dan een PDF bestand aan. Wat is een PDF precies? En hoe maak je jouw bestand drukklaar?

Een PNG bestand kan worden gecomprimeerd zonder kwaliteitsverlies. Wat zijn andere voor- en nadelen? En hoe kun je zelf een PNG maken en bewerken?

PSD bestanden zijn meestal foto’s. PSD staat voor PhotoShop Document, hét programma om foto’s te bewerken. Wat is een PSD bestand precies?

Een RAW bestand is de originele foto, genomen met een digitale camera. Een file dat eerst nog moet worden omgezet voordat het kan worden getoond.

Een TIF bestand garandeert maximale kwaliteit. Dit bestand is ideaal voor het opslaan van foto’s. Wat is een .tiff precies? En is het geschikt voor drukwerk?

Terug naar de overzichtspagina
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.