Broodtekst

Wat is een broodtekst?

De kern van het verhaal

Redacteuren die weleens schrijven voor kranten of tijdschriften zullen de term ‘broodtekst’ ongetwijfeld kennen. Dit is kort gezegd de hoofdtekst min het intro en exclusief titels, tussenkoppen en streamers. De kern van het verhaal dus. Waarom noemen we het eigenlijk broodtekst? En wat moet je erover weten bij het opmaken van je eigen krant of tijdschrift?

Betekenis broodtekst

Broodteksten vind je in kranten, tijdschriften en boeken, maar ook online op nieuwssites en blogs. Elk geschreven artikel of – in het geval van een boek – hoofdstuk bevat een broodtekst. En elk artikel, of dat nu voor een krant, tijdschrift of online medium is, bestaat uit min of meer dezelfde opbouw. Als opening heb je natuurlijk de kop, soms met een onder- of bovenkop om de titel extra kracht te geven. Dan volgt het intro, een pakkende inleiding om te triggeren om verder te lezen. De rest van de tekst noemen we de broodtekst. Het grootste gedeelte van een artikel is dus in vrijwel alle gevallen de broodtekst, het daadwerkelijke verhaal dus. Zonder koppen, tussenkoppen, streamers en eventuele fotobijschriften.

Oorsprong term broodtekst

Waar komt de term broodtekst eigenlijk vandaan? Daarvoor moeten we terug naar de vroegere boekdrukkunst. De boekletter, oftewel de kleine letters in een boek, waren voor de drukker het meest arbeidsintensieve werk. Daar verdiende hij zijn brood mee, vandaar dat boekletter later bekend kwam te staan als broodletter. Samen vormen ze dan ook de broodtekst.

Opmaak van de broodtekst

Over het algemeen zien we bij broodteksten geen buitensporige designelementen, omdat het bij deze tekst vooral belangrijk is dat het lekker leest. Vrijwel altijd heeft de complete broodtekst één en het zelfde lettertype en dezelfde corpsgrootte, meestal tussen 8 tot 12 pnt. Variatie in lettertypes en corpsgroottes wordt juist bij de koppen, tussenkoppen, intro’s enzovoort gebruikt om deze extra te laten opvallen. Een quote in de broodtekst kan daarop de uitzondering op de regel zijn. In boeken zien we soms quotes soms in een cursief font.

Leestip: Zelf een brochure maken: 7 onmisbare tips

Uitlijning in je broodtekst

De lay-out van je broodtekst kan je op verschillende manieren aanpakken. Bij kranten en tijdschriften zien we bijvoorbeeld vaak het gebruik van meerdere kolommen om de broodtekst in te plaatsen. Boeken hebben vaak een broodtekst over de hele regel van het papier. Hoe je de broodtekst weer wilt geven in je ontwerp bepaal je helemaal zelf, zolang je maar binnen de zetspiegel blijft. En andere keuze die je moet maken is of je de tekst links wilt uitlijnen of wilt laten uitvullen. Rechts uitlijnen of centreren kan natuurlijk uit, al is dit voor de broodtekst geen gebruikelijke keuze. Een uitgevulde broodtekst is daarnaast mooier wanneer je gebruik maakt van woordafbreking. Dit voorkomt een teveel aan witruimte in de tekst. Als het gaat om de uitlijning van je broodtekst, zien we in met name oudere boeken of juridische publicaties wat traditionele stijlregels als het inspringen bij een nieuwe alinea of het gebruik van een grote hoofdletter aan het begin van elk hoofdstuk.

Leestip: Zelf een boek maken: 6 ideeën voor het allergaafste resultaat

hero-image broodtekst

Gerelateerde artikelen