Cahiersteek

Wat is de cahiersteek?

Drukwerk inbinden met een lus van garen of touw

Ken je die oude schoolschriftjes van vroeger nog? Niet die met nietjes, maar samengebonden met naald en draad? Dat is de cahiersteek. Hierbij wordt drukwerk in de rug samengebonden met touw of ander materiaal in één of meerdere lussen. Waar veel moderne inbindtechnieken onzichtbaar zijn, is het draad bij cahiersteek júist zichtbaar. Sterker nog, dit geeft het drukwerk een extra ambachtelijk tintje. Maar wat is de cahiersteek precies? Welk drukwerk is hiervoor geschikt? En wat is het verschil met de singersteek? Dat en meer zetten we hier voor je op een rij.

Cahiersteek bindwijze

De cahiersteek is een vorm van brocheren, waarbij gebruik gemaakt wordt van naald en draad. Je kunt het vergelijken met een standaard steek, alleen dan 10 keer zo groot. Wist je trouwens dat ‘cahier’ Frans is voor schrift? En dat de cahiersteek ook wel schriftensteek wordt genoemd? Dat vertelt je direct waar deze vorm van inbinden vandaan komt. Want hoeveel we nu vooral schriften met nietjes zien, werd de cahiersteek vroeger veel toegepast bij het maken van schoolschriften.

Voor de liefhebber van ambachtelijk handwerk

Met de komst van moderne technieken om drukwerk in te binden – denk aan geniete, gelijmde en wire-o brochures en magazines – zien we de cahiersteek niet meer zoveel. Toch is het nog altijd populair onder liefhebbers van ouderwets handwerk. Kenmerkend aan cahiersteek boekbinden is dat het garen of touw in de vouwrand zichtbaar is, zowel aan de binnen- als buitenzijde. Je kunt ervoor kiezen om het garen af te stemmen op de rest van je ontwerp. Of kies voor een opvallende kleur als eyecatcher.

Leestip: Zelf een brochure maken: 7 onmisbare tips

Zelf een cahiersteek maken: 5 stappen

Cahiersteek boekbinden kan op verschillende manieren: met een machine of met de hand. Daarbij heb je de keuze tussen een enkele of dubbele cahiersteek te maken. Deze manier van inbinden is overigens niet de meest stevige. De cahiersteek is dan ook met name geschikt voor dunne boekjes, schriftjes en brochures. Wil je zelf een cahiersteek maken? Dat kan! Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een naald en draad, touw of ander materiaal. In deze 5 stappen leggen we je precies uit hoe je een cahiersteek maakt.

  1. Vouw de vellen papier als een boekje in elkaar en maak vervolgens drie gaatjes in de vouw
  2. Haal het draad aan de kant van het binnenwerk door het onderste gaatje.
  3. Haal de naald vervolgens weer vanaf de omslag door het door het bovenste gaatje terug.
  4. Vervolgens haal je de naald van binnen naar buiten door het middelste gaatje. Haal de naald om het draad in de rug en haal het draad weer door hetzelfde middelste gat weer terug.
  5. Maak de twee uiteinden van het draad vast met een knoopje en je cahiersteek is klaar.

Het verschil tussen de cahiersteek en de singersteek

Naast de cahiersteek, is inbinden met draad ook mogelijk in de vorm van de singersteek. Bij deze bindmethode maak je een stiknaad in de rug of langs de rand, vergelijkbaar met de zoom van bijvoorbeeld een spijkerbroek. Net als de cahiersteek, is ook de singersteek een ideale manier om je drukwerk een creatieve look & feel te geven.

Andere manieren om je drukwerk in te binden

Hoewel we bij Drukwerkdeal.nl geen gebruik maken van de cahiersteek, zijn er wel talloze andere manieren om je drukwerk mooi in te binden. Zo kunnen we je brochures en magazines op verschillende manieren voor je inbinden: geniet, gelijmd of met wire-0. En wil je een roman, kookboek, luxe productcatalogus of eigen fotoboek maken? Neem dan een kijkje bij onze boeken.

Leestip: Wat is boekbinding?

hero-image cahiersteek

Gerelateerde artikelen