Lettertype

Wat is een Lettertype?

Een verzameling letters in dezelfde stijl; dát is een lettertype.

Times New Roman, Arial en het in de ogen van veel ontwerpers afgrijselijke Comic Sans…we hebben het natuurlijk over lettertypes. Laat je je huisstijl opmaken? Dan hoort daar ook een keuze voor een bepaald lettertype bij. Het type letter is namelijk heel bepalend voor de uitstraling van je drukwerk. Maar wat is een lettertype nu precies? Hoe maak je een lettertype? En wat is het verschil tussen een lettertype en een font?

Wat zijn lettertypen?

Voordat je een lettertype kiest voor je drukwerk, is het handig om te weten wat een lettertype nu precies is. Kort gezegd: het lettertype geeft aan wat het ontwerp van de letter is. Het meest gebruikte lettertype ter wereld is natuurlijk Times New Roman, maar ook Arial, Calibri, Verdana, Roboto en het ‘alom gehate’ Comic Sans zijn bekende voorbeelden. Lettertypes zijn aan trends onderhevig. Zo leken de eerste lettertypes op een handgeschreven letter, maar zorgde de komst van kranten voor een helder en klein lettertype en de opmars van printadvertenties juist weer voor een voorliefde voor grote, in het oog springende letters.

Leuk weetje: Times New Roman is een heel compact lettertype. Let maar eens op de staartletters: g, j, p, q en y hebben een korte ‘staart’. Dit had een heel specifiek doel: zo kon er meer tekst op een pagina in de krant.

Kies je lettertype verstandig

Vrolijk, lieflijk, beweeglijk, formeel, speels, trendy, hoekig, stoer…en ga zo maar door. Lettertypen zijn er in allerlei soorten, elk met een eigen, unieke uitstraling. Het mooie is: wil je een bepaalde sfeer overbrengen met jouw ontwerp? Dan kan de keuze voor het juiste lettertype je daar zeker bij helpen. Zo ogen ‘handgeschreven’ lettertypes heel creatief en informeel, zijn brush lettertypen – alsof met een penseel gezet – juist weer heel retro, zijn sierlijke kaligrafie letters weer heel romantisch en maak je met een krachtige letter een echt statement.

Leestip: Lettertype kiezen: waar begin je?

Leestip: Alles over de mooiste fonts

Lettertype herkennen

Je hebt ergens een letter gezien, maar geen idee welk lettertype het is? Daar zijn natuurlijk handige tools voor. WhatTheFont en Font Flipper bijvoorbeeld. Handige zoekmachines waarmee jij eenvoudig achterhaalt om welk lettertype het gaat.

Leestip: Lettertypes zoeken met Font Flipper

Wat is het verschil tussen een lettertype en een font?

De termen ‘lettertype’ en ‘font’ worden nogal eens door elkaar gebruikt. Logisch, ze hebben ook veel met elkaar gemeen. Hoe het exact zit? Een lettertype is het ontwerp van de letter. Binnen een bepaald lettertype heb je een aantal variabelen. Je kunt letters groter of kleiner maken, de regelafstand aanpassen en spelen met effecten als ‘cursief’ en ‘bold’. Het blijft wel altijd hetzelfde lettertype. Een font geeft wat meer informatie dan alleen het lettertype, namelijk wat de grootte is en of het dikgedrukt of cursief is. Een font zie je vaak terug in een huisstijlhandboek. Hier wordt dan aangegeven wat het lettertype is en wat de spelregels zijn bij het gebruik in de vorm van koppen, intro’s, alinea’s enzovoort. Over het algemeen kun je stellen dat drukwerk meestal uit hetzelfde lettertype bestaat (soms twee), maar dat in één uiting wel verschillende fonts worden gehanteerd.

Hoe maak je zelf een eigen lettertype?

Zit tussen die duizenden verschillende lettertypes geen geschikt ontwerp? Een eigen lettertype maken kan met professionele software als FontLab Studio 5 of Glyphs. Een gratis alternatief is Birdfont. Maar natuurlijk is er ook het alom geliefde Adobe Illustrator, waarmee je zelfs een bestaand lettertype kunt bewerken om jouw promomateriaal helemaal uniek te maken. Het is zelfs mogelijk om een lettertype te maken van je eigen handschrift. Ideaal als je al je relaties, klanten en medewerker een handgeschreven kaartje wilt sturen, zonder dat je zelf alles letterlijk met de hand moet schrijven!

Leestip: De vijf beste websites voor gratis Fonts

hero-image lettertype

Gerelateerde artikelen