RAL

Wat is RAL?

Een volwaardig kleurensysteem voor verf en inkt

RAL is, net als PMS, een systeem waarin kleuren in codes worden aangegeven. Het gaat in dit geval om fysieke kleuren: van verf en inkt. Waar staat RAL voor? Hoeveel kleuren zijn? Wat is het verschil tussen RAL Classic, RAL Design, RAL Effect en RAL Plastics? En hoe ontcijfer je een RAL code? We hebben het op een rij gezet.

Wat betekent RAL?

RAL is in 1927 in Duitsland ontwikkeld. Het is een systeem om kleuren te coderen en definiëren. De letters R-A-L staat voor 'Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung', wat in het Nederlands zoveel betekent als 'Nationale Commissie voor Leveringsvoorwaarden en Kwaliteitswaarborg'. Wat ooit begon met 40 basiskleuren, is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreid kleurensysteem met maar liefst 213 verschillende kleuren.

RAL kleuren

In 1927 werden 40 RAL kleuren opgesteld en in 1961 werden hier nog eens 173 tinten aan toegevoegd. Deze groep noemen we ook wel RAL Classic. Binnen de RAL Classic kleuren wordt onderscheid gemaakt in kleurtypen: er zijn 188 carrosseriekleuren, 2 ijzerglimmerkleuren, 5 lichtgevende kleuren en 15 parelmoertinten.

RAL kleurcodes

RAL kleurcodes bestaan uit de letters RAL + 4 cijfers. Deze cijfers staan voor een kleur:

  1. = geel
  2. = oranje
  3. = rood
  4. = violet
  5. = blauw
  6. = groen
  7. = grijs
  8. = bruin
  9. = wit en zwart

Zo wordt RAL 8000 bijvoorbeeld groenbruin en RAL 9001 crèmewit. Je snapt: een foutje is snel gemaakt. Bij een RAL kleur wordt, om verwarring te voorkomen, altijd om de code én om de naam van de kleur gevraagd.

RAL Design, RAL Effect en RAL Plastics

RAL Design is een collectie met 1.625 kleuren die later werd geïntroduceerd en speciaal is afgestemd op de behoeften van ontwerpers, architecten en marketeers. Daarnaast zijn er ook 420 kleuren binnen de serie RAL Effects (voor verf op waterbasis) en 300 RAL Plastic kleuren voor – je raadt het al – kunststof.

RAL kleuren omzetten

RAL kleuren omzetten naar een andere kleurcodering, PMS bijvoorbeeld, is helaas niet mogelijk. Dit komt omdat elk systeem met een eigen, andere kleurenwaaier werkt. RAL kleuren komen niet voor in de PMS kleurwaaier en andersom. Voor het beste kleurresultaat kun je de waaiers het best naast elkaar leggen en kleine kleurmonsters maken.

hero-image ral

Gerelateerde artikelen