PDF

Perfect drukwerk begint met een PDF!

Je hebt een spetterend design, klaar om gedrukt te worden. Een kwestie van aanleveren dus. Dat doe je het beste met een PDF bestand. Dit zogenaamde ‘Portable Document Format’ garandeert een perfecte weergave, uit welke printer jouw drukwerk ook komt rollen. Maar wat is een PDF precies? En hoe maak je een drukklare PDF?

Wat zijn PDF bestanden?

De mooiste creaties maak je natuurlijk met professionele ontwerpprogramma’s als Adobe Illustrator, InDesign of Photoshop. Voordat je jouw ontwerp kunt laten drukken, dien je jouw open bestand op te slaan als PDF. De letters PDF staan voor Portable Document Format, wat vrij vertaald zoveel betekent als ‘draagbaar documenttype’. Net als EPS en AI, is een PDF een vector bestand. Dit betekent dat het ontwerp niet is opgebouwd uit pixels (punten) maar uit lijnen, waardoor jouw bestand eenvoudig zonder kwaliteitsverlies vergroot of verkleind kan worden. PDF bestanden krijgen .pdf mee als bestandsextensie en zijn gemakkelijk aan deze letters te herkennen.

Waarom aanleveren als PDF?

Het grootste voordeel van een PDF is dat dit bestand op elke computer, printer, telefoon en tablet zijn oorspronkelijke vorm behoudt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Word-document, waarbij de indeling per geïnstalleerde versie van het programma kan afwijken. Je wil natuurlijk zeker weten dat jouw drukwerk precies uit de printer komt rollen, zoals jij het hebt bedoeld. Dát is nu precies waarom we je bij het aanleveren van drukwerk vragen om een drukklare PDF.

PDF bestand openen

Tot een paar jaar geleden had je speciale software nodig om een PDF te kunnen openen en lezen: Adobe Reader of een andere PDF reader. Tegenwoordig is een PDF bestand openen een stuk simpeler. Sterker nog, via de meeste browsers kun je PDF bestanden direct in je venster openen en desgewenst direct downloaden.

PDF bestand maken en bewerken

Een PDF maken kan op verschillende manieren. Zo beschikken de meest gebruikte grafische programma’s – InDesign, Illustrator en Photoshop – over de mogelijkheid om het bestand te exporteren als PDF. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste profielen in je ontwerp gebruikt. Voor het aanleveren van je bestanden bij Drukwerkdeal sla je het PDF bestand op met het profiel PDF/X-1a:2001. Voordat je je bestand uploadt, is het belangrijk om onze aanleverspecificaties goed door te nemen. Zo weet je zeker dat jouw design precies zo uitpakt als je in gedachten had. Wil je een PDF bewerken? Met PDF editors als Adobe Acrobat kun je o.a. tekst toevoegen, afbeeldingen wijzigen en pagina’s rangschikken. Voor drukwerk is het beter om jouw ontwerp in Illustrator, Photoshop of InDesign te wijzigen en vervolgens opnieuw op te slaan als PDF.

Leestip: Een ontwerp in Illustrator, Photoshop of InDesign opslaan als PDF

Leestip: Alles wat je moet weten over het aanleveren van bestanden

pdf-hero-image

Gerelateerde artikelen
Terug naar Bestandsformaten

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.