Diepdruk

Wat is diepdruk precies? Zoek je op de term ‘diepdruk’, dan zie je dat hier vanaf de 15e eeuw verschillende technieken voor zijn gebruikt. Grofweg kunnen we twee soorten onderscheiden: traditionele manuele diepdruk, waarbij je kunt denken aan gravure, en machinale diepdruk, wat nog altijd in de tijdschriftenbranche voorkomt.

Zoals de naam al aangeeft, houdt diepdruk in dat de afdruk dieper in de drukvorm ligt. Vroeger werd dit gedaan door een tekst of afbeelding uit te snijden in een metalen plaat of blok hout. Deze groeven werden vervolgens gevuld met inkt, waarna de afdruk op het te bedrukken materiaal werd gedrukt. Wanneer we anno nu spreken over diepdruk, wordt hier over het algemeen rotogravure bedoeld. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van cilinders in plaats van platen.

Op zoek naar diepdruk visitekaartjes?

Een groot voordeel van modern diepdruk drukwerk is dat er kwalitatieve full color afdrukken van hoge kwaliteit gerealiseerd kunnen worden, zelfs wanneer de papierkwaliteit niet optimaal is. Wel zijn de opstartkosten bij diepdruk hoger dan bij digitale druk en zelfs offset druk. Om deze reden wordt diepdruk vooral toegepast voor full color drukwerk in heel hoge oplages.

Op dit moment bieden wij helaas geen diepdruk drukwerk aan bij Drukwerkdeal.nl. Ben je op zoek naar diepdruk visitekaartjes? Over het algemeen geldt dat visitekaartjes niet in heel hoge oplages worden besteld, maar vaker in enkele tientallen of honderden stuks. Onze visitekaartjes drukken wij daarom digitaal. Lees meer over digitale druk.

Andere diepdruk toepassingen

Oorspronkelijk werd diepdruk vooral gebruikt door goudsmeden. Met een burijn, ook wel graveersteker genoemd, maakten ze gebruik van de diepdruktechniek om onder andere wapens en harnassen te voorzien van een fraai design. Hierbij werd de afdruk dieper aangebracht in een koperen plaat.

Inmiddels telt Nederland slechts een klein aantal diepdruk drukkerijen, waar gewerkt wordt met machinale diepdruk. Hier rollen met name tijdschriften uit de diepdrukpers. Dit wordt illustratiediepdruk genoemd. Ook in de verpakkingsmaterialenbranche komt diepdruk nog voor. Diepdruk is namelijk niet alleen geschikt om papier te bedrukken. Ook cellofaan, aluminiumfolie en kunststof lenen zich voor diepdruk. Wil je bij Drukwerkdeal.nl brochures, tijdschriften of verpakkingen laten drukken? Dan kies je het beste voor digitale druk.

Alternatieven voor diepdruk

Zoals aangegeven bieden wij op dit moment geen diepdruk drukwerk aan. Gelukkig zijn er tal van andere druktechnieken, waaruit je kunt kiezen. Voor het overgrote deel van ons drukwerk maken we gebruik van digitale druk en offset druk. Daarnaast werken we bij Drukwerkdeal.nl met druktechnieken als foliedruk, tampondruk, transferdruk en zeefdruk. Welke druktechniek voor jouw drukwerk de beste keuze is, hangt van een aantal factoren af. Van het te bedrukken materiaal natuurlijk, maar ook het aantal kleuren dat je ontwerp telt en de gewenste oplage. Op onze druktechnieken pagina vind je een compleet overzicht van alle technieken die we aanbieden.

hero-image diepdruk

Gerelateerde artikelen
Terug naar Druktechnieken

Klantenservice
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.