RGB

Wat is RGB?

RGB of CMYK voor drukwerk?

RGB is een model waarbij kleuren worden vastgelegd in een code. Een zogenaamd additief kleurenmodel, bedoeld voor beeldschermen en gebaseerd op licht, waarbij de kleuren rood, groen en blauw samen wit licht vormen. Waar staat RGB voor? Wat is het verschil tussen RGB en CMYK? En welk model gebruiken we in de druktechniek? Een lesje kleurcodering!

Waar staat RGB voor?

RGB staat voor Red, Green and Blue. Dit zijn de primaire kleuren in het RGB-model. RGB-kleuren zijn geen drukkleuren, maar lichtkleuren. Ze worden voornamelijk gebruikt voor kleuren op een beeldscherm: computers, tablets, smartphones en televisies. Zou je alle RGB-kleuren mengen, dan krijg je wit licht. RGB-kleuren worden daarom ook wel additieve kleuren genoemd. RGB-waarden kunnen op vier manieren worden genoteerd: in hexadecimaal (bijvoorbeeld #0000FF), verkort hexadecimaal (#C09), numeriek (rgb(51,102,153)) en in percentage (bijvoorbeeld rgb(60%,0%,80%)).

CMYK kleuren

RGB-kleuren zijn geen drukkleuren. Bestaat jouw ontwerp uit RGB-kleuren? Dan moet je jouw bestand eerst omzetten naar CMYK. Dit kleurmodel staat voor full color drukwerk. Met deze kleuren – Cyaan, Magenda, Yellow (yeel) en Key (zwart) kan vrijwel elk mogelijke kleur gecreëerd worden. Je kunt Adobe Photoshop gebruiken om RGB-kleuren om te zetten naar CMYK-kleuren. Hoe je dit doet in Photoshop zie je in deze video.

Leestip: Wat is CMYK?

Verschil RGB en CMYK

Het verschil tussen RGB en CMYK zit hem in de kleurmenging. Bij RGB-kleuren wordt gewerkt met kleuren die licht absorberen en vormen de primaire kleuren samen wit. Het CMYK-model wordt gebruikt voor het beschrijven van kleuren van voorwerpen die zelf geen licht geven, maar het juist weerkaatsen. In tegenstelling tot de RGB-kleuren kan met de CMYK-kleuren geen echt zwart verkregen worden, maar uitsluitend een donkerbruine kleur. Daarom wordt zwart gebruikt als de vierde drukkleur. In het CMYK-model heeft zwart de letter K van ‘Key’ gekregen. Dit om verwarring met de B van ‘Blue’ te voorkomen.

CMYK drukwerk

Drukwerk geeft geen licht, maar weerkaatst het. Dat betekent dat we bij Drukwerkdeal niet met RGB-kleuren werken, maar met CMYK. De primaire kleuren in onze printers zijn dus niet rood, groen en blauw maar cyaan, magenta, geel en zwart. Je herkent deze kleuren misschien wel van het testvelletje dat je printer maakt. Met cyaan, magenta, geel en zwart kunnen wij het grootst mogelijke kleurengamma verkrijgen en dus het beste full color drukwerk garanderen.

hero-image rgb

Gerelateerde artikelen