Steunkleuren

Een kleurrijke ondersteuning voor je drukwerk

De naam ‘steunkleur’ zegt het eigenlijk al: dit is een extra kleur die je in je ontwerp gebruikt, naast zwart en wit. Dat vleugje kleur in je ontwerp dus. Steunkleuren worden veel gebruikt voor huisstijldrukwerk. Denk aan briefpapier met daarop een logo. Wat is een steunkleur precies. Zijn dit PMS- of CMYK-kleuren? En hoe bepaal je de juiste steunkleur voor jouw drukwerk? Dat leggen we je hier allemaal uit.

Wat is een steunkleur?

De term steunkleur ontstond in de tijd dat drukkerijen met platen werkten in plaats van printers. Destijds moest voor elke kleur een nieuwe plaat gemaakt worden. Het was dus vrij kostbaar om een extra kleur toe te voegen aan een ontwerp, waardoor veel huisstijlontwerpers kozen voor een combinatie van zwart, wit en één steunkleur, maximaal twee. Met de komst van full color drukwerk en printers die alle kleuren van de regenboog zonder problemen kunnen printen, is het eigenlijk niet meer nodig om rekening te houden met een maximaal aantal kleuren in je ontwerp. Toch kiezen huisstijlontwerpers er nog altijd vaak voor om het aantal steunkleuren te beperken, om de rust in het design te waarborgen. Bij een logo dat bestaat uit zwarte letters, met een grijze schaduw en één geel effect, is er dus sprake van één steunkleur.

Steunkleur: PMS of CMYK?

Met een steunkleur wordt eigenlijk altijd een PMS kleur bedoeld, omdat deze kleurcodes eenheid in kleur garanderen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij huisstijldragers als briefpapier. Deze afkorting staat trouwens voor Pantone Matching System. PMS-kleuren zijn kleuren die gemengd kunnen worden uit de vier primaire kleuren in de druktechniek: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Wanneer meer kleurdetail vereist is, is het CMYK-kleurensysteem weer meer geschikt. Bij het maken van een ontwerp met één of meerdere steunkleuren, is het belangrijk om je bestand op te maken met de juiste PMS-codes.

Leestip: Alles over Pantone-kleuren

Leestip: Wat zijn RGB-kleuren?

Hoe kies je de juiste steunkleur?

Bij het ontwerpen van een huisstijl, bijvoorbeeld een logo of ander beeldmerk is het nog altijd gebruikelijk om te kiezen voor een basis van zwart en wit (grijs telt ook) en een steunkleur. Meerdere steunkleuren kunnen ook. Maar hoe bepaal je de juiste steunkleur voor jouw drukwerk? Daarvoor is enige kennis wel handig. Je kunt gaan voor eenvoud en kiezen voor één van de primaire kleuren: cyaan, magenta en geel. Secundaire kleuren zijn mengkleuren en krijg je wanneer je twee primaire kleuren mengt. Denk aan groen, een combinatie van cyaan en geel. Tertiaire kleuren krijg je wanneer je drie primaire kleuren mengt. Dit zijn dan ook vaak bruinachtige tinten. Wil je verschillende kleuren met elkaar combineren? Dan geeft het gebruik van verschillende tinten uit één kleurfamilie een heel rustgevend beeld. Wil je juist een knallend concrast? Combineer dan twee complementaire kleuren met elkaar.

steunkleuren-hero-image

Gerelateerde artikelen