Hardcover

Wat is een hardcover?

Een stevige kaft die je schrijfwerk eer aan doet

De naam zegt het eigenlijk al: een hardcover boek is een boek met een harde cover, oftewel een harde omslag. Een stevig omhulsel voor jouw droomdebuut, jubileumboek, productcatalogus of ander meesterwerk. Hoe wordt een hardcover gemaakt? Welk materiaal gebruiken we? Uit welke onderdelen bestaat een boek nog meer? En wat is eigenlijk het verschil tussen een hardcover boek en een paperback?

Hoe wordt een hardcover gemaakt?

De betekenis van een hardcover is vrij vertaald: een harde kaft. In de basis gebruiken we karton voor hardcovers. Dit wordt verpakt in een jasje van bedrukt papier. Om dit papier te beschermen, lamineren we het. Laminaat is een supersterke laklaag, die we over het ontwerp aanbrengen. Het is krasvrij en vuilafstotend. En dat is fijn. Zo kan jouw hardcover boek wel tegen een stootje! Je hebt hierbij de keuze uit verschillende afwerkingen: glanslaminaat of matlaminaat. Hardcover boeken zijn er daarnaast in allerlei verschillende formaten. Ga je voor een groot A4-boek of juist voor een juist voor een klein vierkant exemplaar?

Leestip: FreebieFriyay: een boek beoordelen op zijn kaft? Ontwerp hem liever!

Verschil hardcover en paperback

Hardcover of paperback? Een belangrijke vraag bij het kiezen van de uitstraling van jouw boek. Wat is eigenlijk het verschil tussen een hardcover en een paperback? Dat zit zo. De omslag van een hardcover boek is gemaakt van 2,25 mm dik grijsbord. Een stevige omslag die je niet kunt buigen. Dit in tegenstelling tot een paperback. Een paperback heeft een buigbare kaft, in veel gevallen gemaakt van een iets dikker papier dan het binnenwerk. Hardcover boeken en paperbacks hebben elk zo hun fans. Een hardcover oogt kwalitatiever, maar sommige mensen vinden een paperback juist handzamer en lekkerder lezen in de trein of in bed.

Leestip: Zelf een boek maken: 6 ideeën voor het allergaafste resultaat

Boekwerk inbinden

Je kunt een boek op verschillende manieren maken en inbinden. Een populaire bindtechniek is bijvoorbeeld Wire-O, waarbij gebruik wordt gemaakt van een metalen ringband. Of ga voor garenloos inbinden, met een stevige hechting. Deze laatste mogelijkheid is zowel geschikt voor hardcover boeken, als voor paperbacks.

hero-image hardcover

Gerelateerde artikelen