Brocheren

Wat is brocheren?

Garenloos, gehecht, geniet of gelijmd gebrocheerd drukwerk

Brocheren is een verzamelnaam voor de diverse manieren waarop we het omslag van een boek, brochure of magazine aan het binnenwerk kunnen bevestigen. Hiervoor gebruiken we verschillende materialen: garen, nietjes, lijm en een combinatie van garen en lijm. Elke vorm van brocheren heeft zo zijn eigen unieke uitstraling. Hoe werkt brocheren precies? En welke techniek kies je voor jouw drukwerk. Alles wat je moet weten over gehecht, garenloos, geniet en gelijmd gebrocheerd drukwerk zetten we hier voor je op een rij.

Wat betekent brocheren?

Boeken en magazines worden vaak in katernen gedrukt. Hierbij worden meerdere pagina’s op één vel papier gedrukt en vervolgens tot een katern gevouwen. De verschillende katernen vormen het binnenwerk van het boek. Deze wordt vervolgens bevestigd aan de omslag. Dit manier waarop we dit doen, noemen we brocheren. De naam brocheren is afgeleid van het Franse werkwoord ‘brocher’, dat naaien of stikken betekent. Een vorm van brocheren is dan ook door de katernen met garen aan elkaar te naaien. Brocheren kan echter ook zonder dat er garen aan te pas komt. In plaats van draad, gebruiken we in dat geval nietjes of lijm.

Leestip: Wat is boekbinding?

Naaien, nieten of lijmen?

Brocheren is dus kort gezegd het innaaien, innieten of inlijmen van drukwerk. Bij het kiezen van de bindmethode voor bijvoorbeeld brochures en magazines kom je verschillende termen tegen: garenloos, gelijmd, geniet en gehecht gebrocheerd. Wat zijn de verschillen? En welke manier van brocheren kies je het beste voor jouw drukwerk?

Garenloos gebrocheerd

De naam garenloos gebrocheerd zegt het eigenlijk al: dit betekent dat we geen garen gebruiken om je brochure of magazine te binden. Ook geen nietjes trouwens. In plaats daarvan lijmen we de pagina’s van het binnenwerk in de rug. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat de lijm na verloop van tijd loslaat. We gebruiken namelijk hotmelt, een supersterke lijm die jaren meegaat. Garenloos brocheren is mogelijk voor brochures, magazines en boeken vanaf 44 pagina’s. De rugdikte moet namelijk minimaal 2,5 mm zijn, zodat de lijm goed kan hechten.

Gelijmd gebrocheerd

Een ander woord voor garenloos brocheren is gelijmd brocheren. Wist je dat deze manier van brocheren relatief voordelig is en daarmee heel geschikt voor grote oplages. Onze garenloos gelijmde brochures en magazines worden bovendien ook veel gebruikt om proefschriften een professionele uitstraling te geven of om een paperback boek mee te maken. Liever een stevige omslag? Bekijk dan onze hardcover boeken.

Leestip: De anatomie van een gelijmde brochure

Geniet gebrocheerd

Voor het lijmen van brochures, is een minimum van 44 pagina’s vereist. Voor een dunnere brochure of magazine is geniet brocheren een uitstekend alternatief. Geniet gebrocheerd betekent dat we het drukwerk binden met 2 nietjes in de rug. Dit kan al vanaf 8 pagina’s met een maximum van 64 pagina’s. Onze geniete brochures zijn verkrijgbaar met een zachte cover in een stevigere papiersoort of selfcover.

Gehecht gebrocheerd

Gehecht brocheren is een andere benaming voor geniet brocheren. Een simpele manier van inbinden, waarbij 2 nietjes het werk doen. Wist je trouwens dat je naast standaard nietjes, ook kunt kiezen voor brochures met oognieten? Deze nietjes vormen lusjes in de rug. Hiermee kun je verschillende edities bewaren in een ringmap. Handig!

Leestip: Ga voor het wow-effect met brochuretemplates!

hero-image brocheren

Gerelateerde artikelen