Nieuwe look voor een verbeterde ervaring! Dezelfde functionaliteit, met een frissere uitstraling.

Vlakdruk

Wat is vlakdruk? Zoals de naam eigenlijk al zegt, herken je een vlakdruk aan het gladde oppervlak. Bij vlakdruk is namelijk geen sprake van hoogteverschil of reliëf. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hoogdruk en diepdruk, waarbij de afdruk hoger op het papier komt te liggen of juist dieper in het papier wordt geperst. De bekendste vlakdruktechniek is natuurlijk offset druk, maar wist je dat deze veelvoorkomende druktechniek nog een voorloper heeft? In de 18e eeuw werd er al gebruik gemaakt van vlakdruk in de vorm van lithografie. Op deze pagina vertellen we je alles over de verschillende vlakdruktechnieken.

Vlakdruk: zo werkt het

Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe vlakdruk werkt. Vlakdruk is een speciale druktechniek, waarbij op een slimme manier gebruik gemaakt wordt van het feit dat water en vet elkaar afstoten. De oudste vorm van vlakdruk is lithografie. Hierbij wordt een plaat van kalksteen gebruikt als drukplaat. Je kunt offset druk in feite beschouwen als een moderne variant op lithografie. Inmiddels is offsetdruk de meest voorkomende druktechniek. Sterker nog, wist je dat maar liefst twee derde van al het drukwerk ter wereld offsetdruk is? Het is namelijk bij uitstek geschikt voor drukwerk met grote oplages. Denk daarbij aan folders en flyers.

Lithografie

Nog even terug naar lithografie, waar het allemaal mee begon. Litho betekent letterlijk steen en dat is ook waar lithografie op gebaseerd is. Hierbij wordt een stenen plaat gebruikt om inkt op papier te drukken. Het is een bijzondere en ambachtelijke techniek, dat rond 1798 werd uitgevonden door de Duitse graficus Alois Senefelder. Lithografie is niet alleen bijzonder specialistische druktechniek, maar ook één van de meest tijdrovende. Om deze reden is lithografie vooral iets waar een handjevol gespecialiseerde lithografen zich mee bezig houdt. Wil je een authentieke litho met meerdere kleuren? Dan kan dat al snel een week duren. Lees meer over lithografie.

Offset druk

Het grootste gedeelte van onze reclameproducten laten wij offset drukken. Maar wat maakt offset druk zo geschikt voor bijvoorbeeld flyers en folders? Dat zit hem met name in de prijs. Bij hoge oplages is offset druk namelijk in vrijwel alle gevallen de meest voordelige optie. Het basisprincipe van offset druk is hetzelfde als bij lithografie. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat water en vet elkaar afstoten. Maar in plaats van een kalkstenen plaat, wordt bij offset druk een aluminium drukplaat en een rubberdoek gebruikt om de afbeelding op het papier aan te brengen. Offset druk is dus een stukje moderner, maar vooral veel sneller en voordeliger en daarom bijzonder geschikt om grote oplagen reclamedrukwerk mee te realiseren. Lees meer over offset druk.

Lees ook: Niet helemaal wat je zocht? Bij Drukwerkdeal heb je naast vlakdruk ook de keuze uit allerlei andere druktechnieken. Wat dacht je van bijvoorbeeld digitale druk, hoogdruk of doordruk?

hero-image vlakdruk

Gerelateerde artikelen

featured-image lithografie

Lithografie is een eeuwenoude druktechniek en een voorloper van offset druk. Wat is lithografie precies en hoe wordt een litho gemaakt? Lees het hier!

featured-image offset-druk

Offset druk is de bekendste druktechniek. Bij Drukwerkdeal drukken wij de meeste reclamemiddelen op deze manier. Wat is offset druk? Je leest het hier.

featured-image druktechnieken

Welke verschillende druktechnieken zijn er? En welke druktechniek kies je voor het bedrukken van een visitekaartje, reclamebord of t-shirt? Lees het hier!

Terug naar Druktechnieken
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.