Prepress

Het proces tussen creatie en druk

Tussen het moment dat jij je ontwerp klaar hebt en jouw design daadwerkelijk uit de printer rolt, gebeurt nog een hoop, vaak achter de schermen. Die fase noemen we prepress. Dat kunnen DTP-werkzaamheden zijn, het controleren van drukbestanden of het klaarmaken van een drukplaat. Wat is de precieze betekenis van prepress? Hoe maak je zelf bestanden drukklaar? En waar vind je handige prepress tutorials? Dat en meer zetten we hier voor je op een rij.

Prepress betekenis

Prepress betekent letterlijk ‘voor druk’. Hiermee bedoelen we alles wat we doen voordat we daadwerkelijk gaan drukken. Nagenoeg elke drukkerij heeft een afdeling prepress. Want een design kan er wel prachtig uitzien in Adobe Photoshop, Illustrator of InDesign, voordat jouw ontwerp daadwerkelijk gedrukt kan worden, moeten er nog een aantal voorbereidingen worden getroffen. Wat de afdeling Prepress precies doet, verschilt per drukkerij en is afhankelijk van de betekenis die de drukkerij er zelf aan geeft. Sommige drukkerijen nemen bijvoorbeeld het DTP-werk uit handen, maar andere drukkerijen vragen om een drukklare PDF en zien ‘prepress’ vooral als het stukje projectmanagement, het controleren van drukbestanden op bijvoorbeeld resolutie en het klaarzetten van de drukpersen. In sommige gevallen wordt ook het redigeren van teksten gezien als onderdeel van prepress. Een veelomvattende term dus.

Leestip: Wat is DPI?

Drukklaar maken

Wil je een product bestellen bij Drukwerkdeal.nl? Voordat we jouw product kunnen drukken, moet je jouw bestand drukklaar maken. Bij voorkeur lever je een drukklare PDF aan. Dit bestandstype heeft als voordeel dat jouw ontwerp op elke computer, printer, telefoon en tablet zijn oorspronkelijke vorm behoudt. Dit zorgt ervoor dat jouw creatie uit de printer rolt, precies zoals jij in gedachten hebt. Het maken van een drukklare PDF kan onder andere met Adobe InDesign. Kom je er niet uit? Geen probleem. Bij Drukwerkdeal.nl maken we het je graag zo makkelijk mogelijk. Daarom hebben we een handige aanlevertool gemaakt, waarmee jij alle controle houdt over het creatieve proces, maar de aanlevertool je een handje helpt door zaken als resolutie, transparantie, positionering en het schalen van je ontwerp op het product te controleren aan de hand van de betreffende aanleverspecificaties. Lees meer over hoe je simpel bestanden kunt aanleveren met de drukwerk aanleverspecificaties.

Prepress tutorials

Op zoek naar de beste prepress tutorials? Check! Op onze website vind je namelijk een enorme verzameling aan tutorials, waarmee je jouw ontwerpleven een stuk makkelijker maakt. Deze handige tutorial bijvoorbeeld: een Illustrator, Photoshop of InDesign bestand drukklaar maken. Hierin leggen we je precies uit hoe je jouw InDesign bestand omzet naar een PDF, welke instellingen je moet kiezen en tot slot hoe je jouw bestand exporteert tot een bestand waarmee onze drukkers aan de slag kunnen.

Leestip: Wat zijn snijtekens en snijlijnen?

hero-image prepress

Gerelateerde artikelen