Drukpers

Wat is een drukpers?

Een evolutie in drukwerkland

Een drukpers is een machine die het mogelijk maakt om in grote oplagen te drukken. Een uitvinding die rond 1050 in China werd uitgevonden en ervoor zorgde dat boeken en ander drukwerk niet langer met de hand hoefde te worden geschreven. Een ware evolutie in drukwerkland. Hoe zag de eerste drukpers eruit? Hoe werkt een drukpers? En welke druktechnieken zijn er?

De geschiedenis van de drukpers

De drukpers is dus een Chinese uitvinding uit 1050. Pas eeuwen later, rond 1350 verschenen de eerste drukpersen in Europa. Eerst in Duitsland, dankzij Johannes Gutenberg die wereldberoemd werd met zijn gedrukte ‘Gutenbergbijbel’. En later werden ook Basel en Venetië belangrijke steden voor de drukkunst. Er vestigden zich tal van drukkerijen, waarin gespecialiseerde vaklieden op bestelling boeken en kranten drukten.

Drukpers machine

Een drukpers is een machine die – zoals de naam al zegt – letters en illustraties op papier drukt. En niet alleen op papier. Tegenwoordig kunnen we op bijna elke ondergrond drukken: karton, canvas, textiel, metaal en noem maar op. De allereerste drukpers was de degelpers. Hierbij werd het papier op een met inkt ingesmeerde, houten plaat gelegd om deze vervolgens met een houten bovenplaat op het papier te drukken. Een machine, die in één keer hele pagina’s kon drukken, in plaats van dat ze letter voor letter werden geschreven of gestempeld.

Leestip: Letterpress

Handdrukpers

De handdrukpers is de voorloper van de moderne drukmachines die we vandaag de dag gebruiken. Dit kleine, handzame model bestond uit twee platen (een onder- en een bovenplaat) en een handvat dat gedraaid of geduwd kon worden. De onderplaat werd ingesmeerd met inkt, het papier erop geplaatst en vervolgens gebruikte men het handvat om de bovenplaat op de ondergrond te drukken en de afdruk te maken. Voordat de eerste drukpersen op de markt verschenen, was er blokdruk. Hierbij werden letters en figuren uit een houten blok gesneden en diende deze als stempel. Op het houten blok werd inkt gesmeerd, het papier erop geplaatst en een tweede houten blok er bovenop gelegd. Drukken gebeurde in die tijd nog met de hand, door de houten blokken goed tegen elkaar te drukken en wrijven. De komst van de drukletter betekende een revolutie in de drukwereld. De eerste drukletters waren gemaakt van hout en zorgden ervoor dat een heel boek in hetzelfde lettertype gedrukt werd.

Verschillende druktechnieken

Inmiddels kennen we verschillende druktechnieken. Elk drukwerk vraagt om een andere aanpak. Zo is het drukken van flyers en brochures bijvoorbeeld heel ander werk dan het bedrukken van een relatiegeschenk. Welke druktechniek geschikt is voor jouw drukwerk is afhankelijk van een aantal zaken: van het materiaal waarop gedrukt wordt en van de kleuren in je ontwerp bijvoorbeeld.

hero-image drukpers

Gerelateerde artikelen