Secundaire kleuren

Wat zijn secundaire kleuren?

Een mix van twee basiskleuren

Secundaire kleuren zijn een mengsel van twee primaire kleuren. Een mix van magenta en geel bijvoorbeeld, van cyaan en geel of van magenta en cyaan. Welke secundaire kleuren zijn er? Wat zijn tertiaire kleuren? En wat is het verschil tussen secundaire kleuren in de schilderkunst en in de druktechniek?

Welke primaire kleuren zijn er?

Primaire kleuren, de naam zegt het al een beetje, zijn de basiskleuren. In drukwerkland vormen magenta, geel en cyaan de primaire kleuren. Door primaire kleuren te vermengen kun je het grootst mogelijke kleurengamma maken. Ze vormen samen dus de basis voor het grootst mogelijke kleurenpalet en bieden de meeste mogelijkheden bij full color drukwerk van Drukwerkdeal.nl.

Welke secundaire kleuren zijn er?

Secundaire kleuren ontstaan wanneer we twee primaire kleuren met elkaar vermengen. In de bekende kleurencirkel van Johannes van Itten wordt de buitenste rand gevormd door primaire en secundaire kleuren, die in elkaar overlopen. De drie secundaire kleuren die we in de druktechniek onderscheiden zijn: rood (een mix van magenta en geel), groen (geel en cyaan) en blauw (magenta en cyaan).

Leestip: Wat is RGB? Wat is CMYK? En wat zijn de verschillen?

Secundaire kleuren mengen

Ga je nog een stapje verder in het mengen, dan ontstaan tertiaire kleuren. Deze worden niet uit twee, maar uit drie primaire kleuren verkregen. Sommigen omschrijven het als een mengsel van een primaire en een secundaire kleur, maar dat is in feite hetzelfde. Tertiaire kleuren zijn minder intensief, minder fel. Dat komt omdat de mix van drie kleuren voor een donkere tint zorgt. Bruintinten zijn tertiair, maar bijvoorbeeld ook olijfgroen of bordeauxrood.

Leestip: Alles over Pantone-kleuren

Primaire en secundaire kleuren in de schilderkunst

In de schilderkunst worden niet magenta, geel en cyaan aangehouden als de primaire kleuren maar rood, geel en blauw. Dit komt enerzijds doordat pas later werd ontdekt dat van magenta, geel en cyaan meer mengkleuren konden worden gemaakt. En anderzijds heeft het te maken met de weergave op papier, karton en ander drukwerk. De secundaire kleuren zijn hierdoor vanzelfsprekend ook anders: oranje, groen en violet.

Kleurcontrasten

Zowel in de drukkunst, als in de schilderkunst wordt gebruik gemaakt van kleurcontrasten. Er zijn verschillende contrasten, die zorgen voor uniek drukwerk waar het ontwerp letterlijk van af spat: het complementaire kleurcontrast bijvoorbeeld, het kleur-tegen-kleur-contrast, het licht-donker-contrast en het koud-warm contrast. Voor uniek drukwerk wordt met name het complementaire kleurcontrast gebruikt. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar staan in de kleurencirkel en tegen elkaar afsteken: rood en cyaan, groen en magenta en blauw en geel.

hero-image secundaire-kleuren

Gerelateerde artikelen