PMS

Wat zijn PMS kleuren?

Eenheid in kleur met PMS

Kleur is hét basisingrediënt van je drukwerk. Om ervoor te zorgen dat jouw ontwerp aan de verwachtingen voldoet, vragen we je om bij de bestelling een aantal specificaties door te geven. Kies je bijvoorbeeld voor full color drukwerk of is jouw bestand opgebouwd uit Pantone oftewel PMS kleuren? Wat is het verschil? Waar staan de verschillende kleurcodes voor? En hoe lever je het juiste ontwerp aan voor pantone / PMS drukwerk? Alles wat je moet weten over het Pantone Matching System.

Wat is PMS?

PMS staat voor Pantone Matching System, een kleurensysteem waarin elke kleur een specifiek nummer heeft. De eerste PMS kleurenwaaier werd uitgebracht in 1963. Pantone is de naam van het bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. Omdat de nummering overal ter wereld hetzelfde is, weten drukkers altijd exact welke kleur ze waar in je drukwerk moeten gebruiken. Bij de tegenhanger van PMS, full color drukwerk, worden kleuren gemengd vanuit de vier primaire kleuren in de druktechniek: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Full color drukwerk wordt daarom ook wel 4-kleurendrukwerk genoemd. Met full color kunnen meer kleuren worden gemengd, maar kan wel afwijken in tint.

Leestip: Hoe voorkom ik kleurverschil in mijn drukwerk?

PMS kleuren / Pantone kleuren

Wij adviseren om bij drukwerk in grote oplagen, waarbij scherpte van de afbeelding minder belangrijk is maar eenheid in kleur des te meer, voor PMS kleuren te kiezen. Voor briefpapier bijvoorbeeld en enveloppen met het bedrijfslogo. Spandoeken en posters vragen om meer kleurdetail en zijn hierdoor minder geschikt voor Pantone kleuren. Er wordt vaak voor Pantone kleuren gekozen als het ontwerp uit één tot drie kleuren bestaat.Kies je voor een PMS-bedrukking? Maak dan altijd je bestand op met de gewenste PMS-codes.

PMS kleurcodes

Dat de kleur inkt altijd hetzelfde is dankzij de PMS kleurcodes, garandeert niet dat de kleuren er in druk ook altijd hetzelfde uitziet. De kleur is namelijk ook afhankelijk van het papier. Verschillende papiersoorten absorberen inkt op een andere manier. Hierop heeft Pantone ook iets gevonden. In de code wordt met een ‘U’ of ‘C’ aangegeven of de papiersoort glad en gestreken is (coated) of ruw en grof (uncoated). PMS kleuren worden genoteerd op basis van het aantal kleuren en het aantal zijden dat bedrukt moet worden. Het getal voor de slash staat voor het aantal kleuren op de voorzijde van het drukwerk, het getal achter de slash voor het aantal kleuren op de achterzijde. Enkelzijdig PMS in drie kleuren wordt 3/0, de achterkant blijft onbedrukt. Dubbelzijdig drukwerk met twee PMS kleuren wordt 2/2.

PMS in drukwerk

Een ontwerp dat geschikt is voor PMS drukwerk kan worden gemaakt in Adobe Illustrator en in InDesign. In InDesign kun je in bij het instellen van de ‘colour mode’ kiezen uit de opties: ‘PANTONE solid coated’ en ‘PANTONE solid uncoated’. In Illustrator selecteer je ‘PANTONE solid coated’ of ‘PANTONE solid uncoated’ via de optie ‘Color Books’. Let altijd wel op dat je exact de juiste PMS kleur kiest. Je beeldscherm is hiervoor geen betrouwbare bron, die is namelijk opgebouwd uit RGB kleuren. We raden je aan om een PMS kleurenwaaier te kopen.

Leestip: Wat is RGB? Wat is CMYK? En wat zijn de verschillen?

pms-hero-image

Gerelateerde artikelen
Terug naar Kleuren

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.