Dispersielak

Wat is dispersielak?

Een extra beschermlaag voor gecoat papier

Dispersielak is een dunne, bijna onzichtbare beschermlaag die wij over je drukwerk aanbrengen. Deze afwerktechniek sluit de inkt af, waardoor deze sneller opdroogt. Handig! Want zo kunnen we jouw drukwerk weer sneller snijden en vouwen. Hoe wordt dispersielak aangebracht? Welke verschillende soorten zijn er? En welk effect geeft het? We hebben alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Een beschermlaag van dispersielak

Dispersielak bestaat voor 95 procent uit water en wordt daarom ook wel ‘waterbaklak’ genoemd, vermengd met aardappelzetmeel en in sommige gevallen hars. Omdat ongecoat papier veel water opneemt, is deze afwerking alleen mogelijk op gecoat papier. Wat doet dispersielak precies? Deze lak sluit de inkt op jouw drukwerk af. Dit zorgt ervoor dat de inkt sneller opdroogt, wat weer uitloop voorkomt. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat jouw ontwerp er ineens heel anders uit komt te zien. Je ziet dispersielak vrijwel niet! Sterker nog, dispersielak gaat vergeling van het papier tegen. Zo blijft jouw drukwerk dus langer stralend wit!

Dispersielak drukwerk

Dispersielak drukwerk is vrijwel altijd offset drukwerk. Op digitaal drukwerk is het niet mogelijk om een laklaag aan te brengen. Het is bovendien niet nodig: digitaal drukwerk is direct droog. Dispersielak is een voordelige vorm van drukwerk afwerken. Deze techniek wordt namelijk door de drukpers zelf uitgevoerd. Bovendien winnen we er veel tijd mee. Doordat de inkt sneller opdroogt, kunnen we jouw folders, flyers of ander drukwerk sneller snijden of vouwen. Win win!

Dispersielak en andere afwerktechnieken

Bij Drukwerkdeal.nl kun je jouw drukwerk op verschillende manieren beschermen én daarnaast voorzien van een mooie afwerking. Dispersielak is één optie: de voordeligste en meest simpele. Hou je van wat meer glans? Dan is er ook UV-lak, een hoogglans laklaag. Het grote verschil tussen dispersielak en UV-lak is dat je laatstgenoemde in de vorm van spot UV op een bepaald deel van je ontwerp kunt laten aanbrengen. Ideaal om bijvoorbeeld jouw logo op jouw visitekaartje extra te laten stralen. Daarnaast is er ook laminaat. Net als dispersielak wordt laminaat over jouw complete ontwerp aangebracht. Laminaat is een stuk sterker en bovendien de meest luxe afwerkingstechniek die we bij Drukwerkdeal.nl bieden. En in tegenstelling tot dispersielak, heb je hierbij volop keuze uit verschillende soorten: van glanslaminaat tot matlaminaat.

Leestip: Spot-UV: hoe en wat?

hero-image dispersielak

Gerelateerde artikelen