Substraten

Wat is een substraat?

Het substraat is het materiaal waarop we drukken, allesbepalend dus!

De definitie Substraat gebruiken we in de praktijk weinig, maar is wel allesbepalend voor het eindresultaat van jouw drukwerk. Het is namelijk de verzamelterm voor het materiaal waarop we drukken. Papier, karton, kunststof, canvas, plexiglas en hout zijn voorbeelden van substraten. Het materiaal is bepalend voor het eindresultaat. Welke substraten kun je bij Drukwerkdeal bestellen? En waar moet je rekening mee houden voor het beste resultaat?

Substraat betekenis

Bij Drukwerkdeal kies je uit een breed assortiment aan producten, die je tot in de puntjes kunt personaliseren. Zo heb je de keuze uit diverse kleuren, formaten, specifieke poducttypen én kun je in veel gevallen zelf het materiaal van je drukwerk bepalen. Dit materiaal noemen we een substraat. De moderne druktechniek heeft ons inmiddels zo ver gebracht dat er tal van substraten zijn. Zo printen we tegenwoordig bijvoorbeeld op PVC, vinyl, canvas en zelfs op magnetische substraten (voor op het whiteboard of de koelkast). Duurzaam afdrukken kan op gerecycled papier of karton. Bekijk ons ecologisch drukwerk.

Specs voor het beste resultaat in drukwerk

Het materiaal bepaalt voor een groot deel het eindresultaat van je drukwerk. Elk substraat heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Is het een ruw materiaal of heeft het een gladde structuur? Is het licht of donker van kleur? Is het doorschijnend? Absorberend? Hoe dik is het substraat? En zo zijn er tal van karakteristieken waar rekening mee moet worden gehouden bij het drukken. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Leestip: Reclameborden, welk materiaal kies je?

Eigenschappen substraten

Kleur: De kleur van je materiaal vormt de ondergrond voor het drukwerk. Een lichte ondergrond heeft het minste effect op het kleurresultaat.

De dikte: De dikte verschilt per substraat. Bij drukwerk geven we deze aan in millimeters. Hoe dikker het materiaal, hoe groter de kans op absorptie en uitloop en hoe meer inkt nodig is.

Lichtdoorlatend: Is het materiaal doorschijnend? De hoeveelheid licht dat een product doorlaat heeft ook invloed op het uiteindelijke kleurresultaat van je drukwerk.

De structuur: Is de ondergrond glad of heeft het een structuur, zoals bij hout bijvoorbeeld? Gladde substraten maken fijner drukwerk mogelijk, ruwere oppervlakten vragen vaak om het ‘grovere werk’.

Absorberende substraten: Sommige materialen hebben een absorberende werking. Dit heeft tot gevolg dat de inkt ook deels geabsorbeerd wordt. Het bepaalt hoe de inkt droogt en uitspreidt.

Reflecterend materiaal: Naast doorschijnend en absorberend, kan een product ook reflecteren. Op materiaal dat reflecteert knalt je drukwerk letterlijk de ruimte in. Het is goed om hier rekening mee te houden bij de keuze voor het lettertype en de lettergrootte.

hero-image substraten

Gerelateerde artikelen