HTML kleuren

Wat zijn HTML kleuren?

Breng kleur in je webpagina’s

HTML kleuren zijn codes waarmee de kleuren kleurnamen voor webpagina’s (html-pagina’s) worden aangegeven. Er zijn tal van verschillende kleuren en de nummering kan op twee manieren. Welke kleurnamen gebruiken we in HTML? Wat is het verschil tussen Hexadecimale codes en RGB kleuren? En hoe achterhaal je de juiste HTML kleur? Alle basics op een rijtje.

HTML kleuren

HTML kleuren verwijzen naar de kleuren van web/HTML-pagina’s. Dit zijn digitale kleuren, die alleen op een beeldscherm worden getoond: op een pc, laptop, tablet of mobiel. De keuze in HTML kleuren is gelijk aan het aantal RGB kleuren: 256. Dit zijn geen drukkleuren, maar lichtkleuren (kleuren die licht geven). De drie primaire RGB kleuren zijn: Red, Green & Blue. Vandaar ook de naam. Deze worden gebruikt om een zo groot mogelijk kleurengamma met verschillende tinten te mengen.

HTML kleurcodes

HTML kleurcodes kunnen op twee manier worden genoteerd: als hexadecimale codes en als RGB kleur. Hexadecimale codes geven – op een schaal van 0 (geen kleur) tot 255 (volledige kleur) – aan hoeveel rood, groen en blauw er moet worden weergegeven. Ze bestaan uit drie sets van twee karakters en beginnen altijd met een hashtag. #00 00 00 is bijvoorbeeld wit en #FF FF FF zwart. Bij RGB kleuren wordt de mate rood, groen en blauw aangegeven in cijfers of in procenten. RGB-waarden kunnen op vier manieren worden genoteerd:

Hexadecimaal: bijvoorbeeld #0000FF Verkort hexadecimaal: #C09 Numeriek rgb(51,102,153) Percentages: bijvoorbeeld rgb(60%,0%,80%)

Leestip: Wat zijn RGB kleuren?

RGB of CMYK?

Naast RGB kleuren, zijn er ook CMYK kleuren. RGB wordt voor digitale kleuren gebruikt, CMYK voor drukwerk. De letters CMYK staan voor de primaire kleuren die we bij printwerk gebruikt: Cyan, Magenta, Yellow & Key. Omdat met alleen de eerste drie geen zwart kan worden gemengd, hoogstens donkerbruin, is ‘Key’ (zwart) aan de primaire kleuren van het CMYK-model toegevoegd. Deze wordt niet uitgedrukt als ‘Black’, maar als ‘Key’ om verwarring met ‘Blue’ te voorkomen.

HTML kleur vinden

Wil je een HTML kleur achterhalen? Hiervoor zijn speciale online tools, waarmee je met een pipetje de gewenste kleur selecteer. De kleurcode wordt dan - in de meeste gevallen - als hexadecimale code weergegeven. Door met HTML kleuren te werken, garandeer je eenheid in kleur.

hero-image html-kleuren

Gerelateerde artikelen