Resolutie

Wat is resolutie?

Iedereen heeft wel eens van het woord resolutie gehoord, een term die wordt gebruikt om de kwaliteit van beeldmateriaal aan te geven. Maar wat is de betekenis van resolutie nou precies? Hoe geven we het aan? Welke resolutie is geschikt voor het drukwerk dat je bij Drukwerkdeal.nl aanlevert? En kun je de resolutie van een afbeelding ophogen? We hebben het voor je op een rij gezet.

Verschillende resoluties

Een foto of afbeelding bestaat uit duizenden kleine puntjes: pixels. De resolutie geeft aan hoeveel puntjes per inch een afbeelding heeft. Dit noemen we de DPI, de Dots Per Inch. Hoe meer pixels een afbeelding heeft, hoe hoger de kwaliteit. ‘Pixels’ korten we vaak af tot ‘px’. Een foto is bijvoorbeeld 1024 x 768 px. Dit is de breedte- en de lengtemaat van de afbeelding uitgedrukt in pixels. Welke resolutie het meest geschikt is voor jouw drukwerk, hangt af van het formaat.

Resolutie drukwerk

Voor drukwerk is een beeld in pixels niet ideaal: denk aan JPG of PNG bestanden. We ontvangen liever een vectorbestand van je: EPS of AI bijvoorbeeld. Vectorbestanden zijn niet opgebouwd uit puntjes (pixels), maar uit lijnen en ankerpunten (vectoren). Hierdoor kun je ze zo groot of klein maken als je zelf wilt, de verhouding tussen de lijnen blijft gelijk en je beeld wordt niet opgeblazen. Pixelbestanden (zoals foto's of afbeeldingen) kunnen onscherp worden als je ze uitvergroot. Voor verschillend drukwerk raden we verschillende resoluties aan. Wil je toch een pixelbestand aanleveren als bronbestand voor je drukwerk of gebruik je pixelbestanden in je ontwerp, dan vragen we bij Drukwerkdeal.nl altijd om een minimaal formaat van:

  • 150 DPI: resolutie voor drukwerk in groot formaat (denk aan banners en spandoeken)
  • 300 DPI: resolutie voor regulier drukwerk (denk aan posters, flyers en visitekaartjes)

Resolutie berekenen

De resolutie van je afbeelding kun je achterhalen door met de rechter muisknop op het bestand te klikken en naar ‘Eigenschappen’ te gaan. Klik vervolgens op het tabje ‘Details’. Je ziet dan de resolutie van je foto in pixels staan: de breedte en lengte los van elkaar. Wil je weten hoeveel pixels dit in werkelijkheid zijn per centimeter of millimeter? Gebruik dan de volgende formules:

(pixels : DPI) x 2,54 = beeld in cm of (pixels : DPI) x 25,4 = beeld in mm

Resolutie verhogen

Gebruik je een lagere resolutie dan aangegeven? Dan heb je kans dat je afbeelding onscherp wordt afgedrukt. Dat kan wel bij Drukwerkdeal.nl, maar dan moet je wel duidelijk aangeven dat je hiermee akkoord gaat. Dit kan in onze aanlevertool. Resolutie verhogen kan technisch gezien in een grafisch programma door het afbeeldingsformaat te vergroten. Je kunt het aantal pixels per lengte en breedte dan handmatig aanpassen. Dit gaat echter wel gepaard met kwaliteitsverlies. Beter is om een compleet nieuw bestand aan te maken in Photoshop, Illustrator of InDesign.

hero-image resolutie

Gerelateerde artikelen