Primaire kleuren

Wat zijn primaire kleuren?

De basis voor alle andere kleuren

Primaire kleuren zijn het basisingrediënt van elk drukwerk. Door ze te mengen kunnen we namelijk alle onderliggende tinten maken. Wat zijn primaire kleuren precies? Welke drie primaire kleuren onderscheiden we? Wat zijn secundaire en tertiaire kleuren? En waarom is juist kleurgebruik zo belangrijk voor je ontwerp?

Welke drie primaire kleuren zijn er?

De drie primaire kleuren in drukwerkland zijn geel, cyaan en magenta. Dit zijn overigens niet de oorspronkelijke primaire kleuren. Dat zijn: geel, blauw en rood. Cyaan en magenta zijn wel afgeleiden van blauw en rood. Pas later ontdekte men dat deze specifieke tinten beter te vermengen zijn tot het grootst mogelijke kleurengamma. Secundaire kleuren zijn een vermenging van twee primaire kleuren. Tertiaire kleuren kunnen uit drie primaire kleuren worden gemengd en dus ook uit een primaire en een secundaire kleur.

Leestip: Hoe voorkom ik kleurverschil in mijn drukwerk?

Primaire kleuren mengen

Primaire kleuren mengen levert je een secundaire of tertiaire kleur op. De mogelijkheden die met kleuren mengen ontstaan, worden weergegeven in de kleurencirkel van Johannes Itten, Deze Zweedse kunstschilder zorgde er met zijn kleurencirkel voor dat je in één oogopslag alle verhoudingen tussen de verschillende kleurtinten kunt zien. In de kleurencirkel van Itten lopen de kleuren in elkaar over, waardoor tinten die dichtbij elkaar staan - of juist ver van elkaar af - gemakkelijk kunnen worden afgelezen.

Leestip: Tover je zwart-wit foto’s om in kleur

Complementair kleurcontrast

De bekende kleurencirkel onderscheidt zeven kleurcontrasten, waaronder het complementair kleurcontrast. Dit is een veelgebruikt middel voor uniek drukwerk. Complementaire kleuren zijn kleuren die het meest tegen elkaar afsteken. Dit zorgt ervoor dat beide kleuren nog beter tot hun recht komen op papier. Geel wordt bijvoorbeeld nóg geler naast cyaan. Het complementair kleurcontrast wordt gebruikt voor drukwerk dat in één oogopslag moet opvallen. Ideaal voor posters waar je boodschap van af knalt, visitekaartjes die met kop en schouders boven de rest uitsteken of voor een spandoek die al van heinde en ver te zien is.

Het belang van kleur in je ontwerp

Kleur vormt samen met vorm en materiaal de belangrijkste bouwstenen van je ontwerp. De eerste oogopslag, dat is waar het om draait. Kleurgebruik is hierbij uitermate belangrijk. Met kleur wordt de toon gezet: ingetogen en zakelijk, casual chique of feestelijk en uitbundig. In sommige branches zijn bepaalde kleuren of tinten min of meer de norm: blauw voor tandartsen bijvoorbeeld en groen voor mensen en milieu. Maar afwijken van de norm is natuurlijk ook wel weer uniek! Heb je moeite met het bepalen van de juiste kleuren?

Leestip: Kleurkeuze: het belang van kleur en vorm

hero-image primaire-kleuren

Gerelateerde artikelen
Terug naar Kleuren

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.