Gulden snede

Wat is de Gulden Snede?

De Gulden Snede: de gouden formule voor je design.

Wat hebben het logo van Twitter, Toyota en National Geographic met elkaar gemeen? Deze ontwerpen zijn alle drie gebaseerd op de Gulden Snede. Deze wiskundige formule zegt iets over de verdeling van het design en wordt ook wel Divina Proportia (goddelijke proportie) of The Golden Ratio genoemd. Niet voor niets gebruikten de Egyptenaren de Gulden Snede al toe bij het bouwen van hun wereldberoemde piramides. Hoe is de Gulden Snede opgebouwd? Wat is de formule? En hoe kun je de Gulden Snede toepassen in je logo en ander drukwerk?

Wat is de Gulden Snede?

De Gulden Snede is een bijna magisch stukje wiskunde, dat duizenden jaren geleden al werd toegepast door de oude Egyptenaren bij de bouw van hun wereldberoemde piramides. Nog steeds zien we deze formule veel terug in hedendaagse ontwerpen. De Gulden Snede wordt vaak afgekort tot de Griekse letter Φ (uitgesproken als Fie).

De Gulden Snede berekenen

Pak je rekenmachine er maar bij. Want wil je de Gulden Snede berekenen? Dan heb je zeker de nodige wiskunde skills nodig. Kort gezegd geeft de Gulden Snede de – volgens velen ideale – verhouding van een object aan. Hierbij is de verhouding tussen het grootste gedeelte (A) en het kleinste gedeelte (B) even groot als de verhouding tussen het hele object en het grootste gedeelte (A dus).

De Gulden Snede berekenen doe je met de volgende formule.

Φ = (a + b) / a = a/b

Een complex stukje design om uit te leggen op papier, daarom maken we het hieronder visueel voor je. We spreken dus van de Gulden Snede als de verhouding tussen de totale lengte van beide lijnen (A + B) en lijn A hetzelfde is als de verhouding tussen A en B.

De Gulden Snede toepassen in drukwerk

Je komt de Gulden Snede overal om je heen tegen. In bouwwerken, schilderkunst en ook in logo´s en designs. Maar je kunt de wiskundige formule ook gebruiken om een webpagina op te maken, waarbij kolom A en kolom B in verhouding tot elkaar staan. In logo’s wordt de Gulden Snede vaak gebruikt om eenheid en harmonie te creëren. Het bekendste voorbeeld van een logo met de Gulden Snede is die van National Geographic, maar ook Twitter en Toyota maken gebruik van deze gouden formule.

Leestip: Net even anders met je eigen logo

Leestip: Welke producten kan ik online ontwerpen?

hero-image gulden-snede

Gerelateerde artikelen