Boekbinding

Wat is boekbinding?

De perfecte afwerking voor jouw verhaal

Staat de laatste letter van jouw roman, thriller of kookboek op papier? Tijd om na te denken over de afwerking. Een boek bestaat natuurlijk niet alleen uit een aantal vellen papier. Daaromheen moet ook een mooie omslag. Het samenstellen van een boek noemen we boekbinding. En net als het design van je cover, is ook de manier waarop je jouw boek laat inbinden bepalend voor de uitstraling. Hoe werkt boekbinding precies? Op welke manieren kan je een boekje binden? En welke techniek kies je voor jouw boek?

Boek inbinden: hoe doe je dat?

Don’t judge a book by its cover. Deze Engelse uitdrukking leert ons dat we een boek nooit op zijn kaft mogen beoordelen. Toch is de omslag de eerste indruk die lezers krijgen van jouw verhaal. Zonder mooie kaft geen boek dus! Bij boekbinding – de naam zegt het al – wordt het binnenwerk van het boek vastgemaakt aan de cover. Het beroep boekbinder bestaat al eeuwenlang en had, zeker na de opkomst van de boekdrukkunst, veel aanzien. De rijkeren hadden vaak een eigen bibliotheek en maakten gebruik van een professionele boekbinder om hun waardevolle boeken ambachtelijk te laten binden. Aanvankelijk werd hiervoor gebruik gemaakt van garen om het binnenwerk aan de omslag te naaien. Een boek inbinden kan echter ook met lijm of nietjes. Dat doen we inmiddels overigens niet meer met de hand, maar machinaal.

Leestip: Een boek beoordelen op zijn kaft? Ontwerp hem liever!

Bindtechnieken

Boeken binden kan op veel verschillende manieren. Kijk maar eens in je eigen boekenkast en je zult ongetwijfeld verschillende afwerkingen tegenkomen. Zo is een hardcover vaak anders gebonden dan een paperback. De verschillende manieren waarop een omslag van een boek aan het binnenwerk vastgemaakt kan worden, noemen we ook wel brocheren. Hiermee bedoelen we het innaaien, innieten of inlijmen van een boek.

Zelf boekbinden

Wil je zelf boekbinden met de hand? Dat kan! Met naald en draad geef je jouw boekje in een handomdraai een ambachtelijke uitstraling. Bekende technieken om boeken te binden met garen, zijn de cahiersteek en de singersteek. Bij de cahiersteek bind je het papier met één of twee grote lussen aan elkaar. Bij de singersteek naai je het binnenwerk met kleinere steken vast aan de omslag. De singersteek is vergelijkbaar met de zoom van je spijkerbroek. Voor het maken van een dun boekje, kun je dus ook een naaimachine met een sterke naald gebruiken.

Boek laten binden

Natuurlijk kun je ook je boek laten binden bij Drukwerkdeal.nl. Net zo makkelijk, want ook met grote oplagen weten wij wel raad. De eerste keuze die je daarbij moet maken is of je voor een harde of zachte omslag gaat. Onze brochures en magazines zijn bijvoorbeeld ideaal voor het maken van softcover boeken. Het inbinden van paperback boeken kunnen we op verschillende manieren voor je doen: geniet of gelijmd. Wil je net wat anders? Wat dacht je van inbinden met een ringband of wire-o? En gaat jouw voorkeur uit naar een stevige kaft? Neem dan een kijkje bij onze hardcover boeken die we garenloos voor je binden.

Leestip: Zelf een boek maken: 6 ideeën voor het allergaafste resultaat

hero-image boekbinding

Gerelateerde artikelen