BMP

Wat is een BMP bestand?

BMP: hoe meer bits, hoe meer kleur!

Een foto die pixelig wordt bij het uitvergroten? Grote kans dat je te maken hebt met een rasterafbeelding. Een voorbeeld hiervan is het BMP bestand, oftewel een bitmap. Deze is opgebouwd uit allemaal kleine puntjes en voor elke pixel is de kleur digitaal vastgelegd. Maar wat is een BMP bestand nu precies? Kun je een BMP bestand aanleveren voor drukwerk? En hoe maak en bewerk je dit bestandsformaat?

Wat zijn BMP bestanden?

BMP, wat staat voor bitmap, is een bestandsindeling voor rasterafbeeldingen. Het BMP bestand werd vroeger veel gebruikt voor foto’s en logo’s. Een verschil met bijvoorbeeld een JPG bestand is dat een bitmap ‘lossless’ is. Je kunt BMP bestanden dus vaker bewerken en opslaan, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de afbeelding.

De indeling van een BMP bestand

Bij een BMP bestand kun je aan het aantal bits zien uit hoeveel kleuren de afbeelding bestaat. Voor elke pixel wordt de kleur vastgelegd. Hoe meer bits, hoe meer kleuren dus! Er zijn vier verschillende indelingen:

  • 1 bit: 2 kleuren
  • 4 bits: 16 kleuren
  • 8 bits: 256 kleuren
  • En tot slot is er true-color: RGB, 8 bits per kleur, 24 bits per pixel

De bestandsformaten DIB en TIFF hebben een vergelijkbare indeling.

Leestip: Hoe bereken ik de resolutie van mijn bestand?

Hoe herken je een BMP bestand?

Je herkent een BMP bestand aan de .bmp extensie achter de bestandsnaam. Een bitmap is vaak een enorm bestand, omdat de meeste BMP bestanden niet gecomprimeerd zijn. Vergeleken met bijvoorbeeld een JPG bestand, is een BMP afbeelding met exact dezelfde resolutie vele malen groter. BMP bestanden zie je om die reden ook vrijwel niet op het web. Hiervoor is het kleinere JPG bestand veel geschikter voor.

Een BMP bestand openen

BMP bestanden zijn eenvoudig opgebouwd. Dat betekent dat je ze met een groot aantal grafische programma’s kunt openen, zelfs de ‘simpelere’ programma’s. Het standaard programma voor .bmp bestanden is Paint, een grafisch programma dat standaard in Windows zit. Ook met Paint 3D, de opvolger van Paint, en Adobe Photoshop, Microsoft Office Picture Manager en Free File Manager kun je bitmaps openen.

BMP bestand maken & bewerken

Een BMP bestand maken kan met verschillende programma’s. Zo bieden Paint, Paint 3D en Adobe Photoshop de mogelijkheid om jouw bestand op te slaan als bitmap. Jouw BMP bestand bewerken kan uiteraard ook prima met deze programma’s. Voor professioneel drukwerk is een BMP bestand echter minder geschikt. Het is beter om een vectorbestand met Adobe Illustrator, InDesign of Photoshop te maken en jouw drukwerk als PDF aan te leveren.

bmp-hero-image

Gerelateerde artikelen