Synopsis

Synopsis betekenis

Een sterke pitch voor jouw boek

Wil je een boek laten uitgeven door een uitgeverij? Dan zullen ze je ongetwijfeld vragen om een synopsis: een samenvatting die het verhaal in grote lijnen weergeeft. Er kan ook een samenvatting van een film of toneelstuk mee bedoeld worden. En soms eindigen educatieve boeken met een samenvatting. Wat is een synopsis precies? Is het hetzelfde als een flaptekst? En hoe schrijf je een synopsis? Dat vertellen we je hier.

Wat is een synopsis?

Synopsis is Grieks voor ‘samen gezien’, oftewel dat je de inhoud in één oogopslag moet kunnen zien. Een synopsis is in feite een samenvatting. Klinkt simpel, zou je denken. Maar in de uitgeverswereld hangt er een hoop vanaf. De uitgever bepaalt namelijk op basis van een synopsis of een boek het waard is om uit te geven. Sommige auteurs schrijven eerst het boek en daarna pas de synopsis. In sommige gevallen is het echter slim om een synopsis te schrijven, voordat het boek af is. Je hebt immers nog geen groen licht. Ook kan een synopsis helpen als leidraad bij het schrijven. Bovendien kan een uitgever op basis van een synopsis besluiten het boek wel uit te geven, maar met grote wijzigingen. Dan is het natuurlijk zonde wanneer een boek al ‘af’ is. Ook filmmakers en toneelschrijvers maken vaak eerst een synopsis als ‘pitch’ nog voordat ze het script helemaal af hebben.

Synopsis versus de flaptekst

Om het even bij boeken synopsi (meervoud van synopsis) te houden. Een synopsis is wat anders dan de flaptekst. Een synopsis schrijf je voor de uitgever, de flaptekst voor de lezer. Waar je in een flaptekst de lezer vooral wilt prikkelen om verder te lezen zonder te veel weg te geven, verklap je in een synopsis wél de clue. Zo kan de uitgever inschatten of het einde interessant genoeg is.

Leestip: Zelf een boek maken: 6 ideeën voor het allergaafste resultaat

Synopsis schrijven: hoe doe je dat?

Een synopsis schrijven is niet eenvoudig. Het moet namelijk kort, heel kort. Over het algemeen geven uitgeverijen de voorkeur aan synopsi van max een A4’tje, hooguit twee. Wat vertel je dan wel en wat laat je weg wanneer het eindresultaat honderden pagina’s telt?

Synopsis voorbeeld: een handige checklist

  • Even voorstellen: Het is altijd slim om te beginnen met wat informatie over jou als auteur. Je naam, adres, woonplaats en natuurlijk contactgegevens. Zet deze gegevens lekker bovenaan. Zo maak je het de uitgever makkelijk. Ben je een onbekende auteur? Dan kan het slim zijn om hier iets meer over jezelf te vertellen.
  • Inleiding: Hier kondig je je het boek aan. Wat is het genre, hoeveel pagina’s telt het en wat is de werktitel?
  • Voor fictie en literaire non-fictie: omschrijving van de personages: Wie zijn de hoofdpersonen van het boek? Wat drijft ze?
  • Samenvatting: Hoe je dit precies aanvliegt, hangt natuurlijk af van het type boek. Heb je een kookboek, dan vertel je hierin wat jouw recepten uniek maakt. Misschien noem je één recept als voorbeeld. Schrijf je een roman of thriller? Dan vertel je hier beknopt het hele verhaal, van A tot Z dus. En ja, hier verklap je dus ook het einde.

Leestip: Een tekst redigeren: hoe doe je dat?

synopsis-hero-image

Gerelateerde artikelen