Complementaire kleuren

Ga voor een knallend complementair kleurcontrast in je drukwerk!

Complementaire kleuren zijn tinten die tegenover elkaar staan in de bekende kleurencirkel. Kleuren die tegen elkaar afsteken zorgen namelijk voor een extra wauw-effect in je drukwerk. Hoe vind je de juiste kleurenparen? En wat zijn de complementaire kleuren van blauw, rood en groen? We hebben het voor je op een rij gezet.

Wat is een complementaire kleur?

Complementaire kleuren, zijn tinten die tegen elkaar afsteken. Hiermee knalt je ontwerp bijna letterlijk van het drukwerk af! Het zijn de tinten die in de bekende kleurencirkel tegenover elkaar staan. Geel en blauw bijvoorbeeld, cyaan en rood en magenta en groen. In de schilderkunst worden complementaire kleuren anders gebruikt. De complementaire kleur is dan een mix van de overige twee primaire kleuren. Bij blauw is dit oranje (een mix van geel en rood), bij rood groen (blauw en geel) en bij geel is het paars (de mix van blauw en rood). Tegenwoordig gebruiken we bij drukwerk veel meer tinten en kleurcodes en wordt de kleurencirkel van Johannes Itten aangehouden om de complementaire kleur te bepalen.

Leestip: Alles over Pantone-kleuren

Leestip: Wat zijn RGB-kleuren?

Complementaire kleur blauw

Hoewel de complementaire kleur van blauw in de schilderkunst oranje is, houden we in drukwerkland geel aan - volgens de kleurenwaaier. Wanneer je blauw en geel in je ontwerp gebruikt, zorg je ervoor dat beide kleuren nog meer tot hun recht komen. Om het visueel te maken: een bekend voorbeeld van een complementaire kleur met blauw is het kunstwerk Parijs bij Nacht, van Vincent van Gogh. Hierop is te zien dat het de sterrenhemel donkerblauw is en het getekende terras helder geel. Door het contrast in kleur knallen beiden van het doek af.

Complementaire kleur rood

De tegenovergestelde kleur van rood is cyaan: een zeeblauwe, Mediterrane tint. Dit betekent dat rood beter opvalt naast cyaan, meer dan naast elke andere kleur. En het complementaire kleurcontrast zorgt er niet alleen voor dat beide kleuren extra opvallen, het maakt lijnwerk ook harder. Omdat de kleuren zo tegen elkaar afsteken, blijven het optisch gezien altijd twee losstaande vormen. Binnen een cyaan vlak lijkt rood nog roder.

Leestip: Tover je zwart-wit foto’s om in kleur

Complementaire kleur groen

De complementaire kleur van groen is magenta, een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood. Ook hiervoor geldt dat groen naast magenta nóg groener lijkt.

Complementaire kleuren: een handig ezelsbruggetje

Er bestaat een ezelsbruggetje om alle complementaire kleurenparen gemakkelijk te onthouden. Hiervoor moet je wel enige design skills hebben en bekend zijn met RGB en CMYK.

  • De complementaire kleur van __R__ood is __C__yaan: R is de eerste letter van de afkorting RGB en C de eerste van CMYK
  • De complementaire kleur van __G__roen is __M__agenta: G is de tweede letter van RGB en M de tweede van de afkorting CMYK
  • De complementaire kleur van __B__lauw is __Y__ellow (geel dus): B is de derde letter van RGB en Y de derde van CMYK
hero-image complementaire-kleuren

Gerelateerde artikelen