Digitale druk

Digitaal drukken

Voor het overgrote deel van ons drukwerk geldt dat je een keuze moet maken tussen digitaal drukken en offsetdruk. Op deze pagina gaan we dieper in op digitaal printen. Want dat is in feite wat digitaal drukken is. Bij digitaal printen worden printers gebruikt, vergelijkbaar met de printer die je thuis of op kantoor gebruikt, maar uiteraard wel van professionele kwaliteit. Met één druk op de knop is jouw digitale drukwerk ready to go. Dat betekent als grootste voordeel een aantrekkelijke vaste prijs per stuk. Je hebt immers niet te maken met opstartkosten voor een drukpers. Dit maakt een digitale druk in de meeste gevallen de beste optie voor persoonlijk drukwerk, kleine oplagen en spoedklussen. Handig om te weten: bij Drukwerkdeal.nl kun je in de meeste gevallen al een digitale print bestellen vanaf 1 stuk.

img digitale-druk

Wat is digitaal drukwerk?

In tegenstelling tot offset druk, rolt digitaal drukwerk uit een digitale printer. Deze druktechniek kwam in de jaren 90 sterk in opkomst en is nog altijd onverminderd populair. Dat is ook niet zo gek. Digitaal drukken heeft als grootste voordeel dat de vaste kosten per vel veel lager liggen dan bij andere traditionele druktechnieken als offset drukken. Het opstarten van de printer is namelijk veel goedkoper dan het opstarten van een drukpers. Voor kleine oplagen, is digitaal drukwerk daarom in vrijwel alle gevallen de voordeligste optie. Voor grote oplagen wordt offset druk vanaf een bepaalde oplage juist weer goedkoper. Over het algemeen is digitaal printen ook sneller. Die kortere levertijd, maakt digitaal drukken dan ook een goede optie voor spoedopdrachten.

Digitale drukkerij: zo gaat het eraan toe

Bij een digitale drukkerij gaat het er allemaal snel aan toe. Met één druk op de knop wordt een vel papier bedrukt met jouw ontwerp. Dit in tegenstelling tot een offset drukkerij, waar de pers eerst moet worden opgestart. Zoals aangegeven, is dit de voornaamste reden waarom digitaal printen een stuk voordeliger is bij kleine oplagen. Grofweg zijn digitale printers onder te verdelen in drie categorieën: Océ Copy Press, elektrofotografisch en inktjet. Van alle drie heeft de Océ Copy Press het meeste weg van offset drukken. Elektrofotografische printers zijn te vergelijken met laserprinters. Inkjetprinters werken op dezelfde manier als de particuliere inktjetprinter, maar zijn uiteraard van professionele kwaliteit.

Belangrijk om te weten: digitaal drukwerk is alleen mogelijk wanneer je CMYK-kleuren gebruikt in je ontwerp. Geef je de voorkeur aan PMS-kleuren? Dan kunnen de kleuren in het eindresultaat mogelijk afwijken. Bestel in dat geval offset drukwerk. Lees ook onze blog over het verschil tussen offset drukken en digitaal drukken.

Digitale druk: ideaal voor enveloppen en visitekaartjes

Je weet nu dat digitale druk met name geschikt is voor kleine oplagen, spoedklussen en drukwerk dat je wilt personaliseren. Zo lenen ansichtkaarten, enveloppen, visitekaartjes en with compliments cards zich uitstekend voor digitaal printen. Het is persoonlijk drukwerk dat meestal niet in grote oplagen wordt gedrukt, maar vaker in enkele tientallen of honderden stuks. Ook voor brochures en tickets en entreekaarten die met spoed geleverd moeten worden, doe je er verstandig aan te kiezen voor digitaal drukwerk.

Tip! Lees meer over alle andere druktechnieken die we bij Drukwerkdeal.nl aanbieden.


Gerelateerde artikelen
Terug naar Druktechnieken

Klantenservice
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.