Digitale druk

  • Full color + wit
  • Fotokwaliteit
  • Eenmalige instelkosten/ lage oplages interessant

Digitale bedrukking gebeurt door het product onder een full colour digitale printer te leggen. Met een een speciale digitale UV-printer wordt de afdruk rechtstreeks op het product aangebracht. Het beeld ontstaat door vele puntjes op het bedrukbare oppervlak te zetten, en samen vormen ze een kleur of afbeelding. Digitale bedrukking wordt het meest gebruikt voor het drukken op vlakke en effen oppervlakken, aangezien de afstand van de printkop tot het voorwerp vastligt. De printer kan CMYK-kleurmodus afdrukken, maar ook wit.


Digitaal drukken

Voor het overgrote deel van ons drukwerk geldt dat je een keuze moet maken tussen digitaal drukken en offsetdruk. Op deze pagina gaan we dieper in op digitaal printen. Want dat is in feite wat digitaal drukken is. Bij digitaal printen worden printers gebruikt, vergelijkbaar met de printer die je thuis of op kantoor gebruikt, maar uiteraard wel van professionele kwaliteit. Met één druk op de knop is jouw digitale drukwerk ready to go. Dat betekent als grootste voordeel een aantrekkelijke vaste prijs per stuk. Je hebt immers niet te maken met opstartkosten voor een drukpers. Dit maakt een digitale druk in de meeste gevallen de beste optie voor persoonlijk drukwerk, kleine oplagen en spoedklussen. Handig om te weten: bij Drukwerkdeal.nl kun je in de meeste gevallen al een digitale print bestellen vanaf 1 stuk.

img digitale-druk

Wat is digitaal drukwerk?

In tegenstelling tot offset druk, rolt digitaal drukwerk uit een digitale printer. Deze druktechniek kwam in de jaren 90 sterk in opkomst en is nog altijd onverminderd populair. Dat is ook niet zo gek. Digitaal drukken heeft als grootste voordeel dat de vaste kosten per vel veel lager liggen dan bij andere traditionele druktechnieken als offset drukken. Het opstarten van de printer is namelijk veel goedkoper dan het opstarten van een drukpers. Voor kleine oplagen, is digitaal drukwerk daarom in vrijwel alle gevallen de voordeligste optie. Voor grote oplagen wordt offset druk vanaf een bepaalde oplage juist weer goedkoper. Over het algemeen is digitaal printen ook sneller. Die kortere levertijd, maakt digitaal drukken dan ook een goede optie voor spoedopdrachten.

Digitale drukkerij: zo gaat het eraan toe

Bij een digitale drukkerij gaat het er allemaal snel aan toe. Met één druk op de knop wordt een vel papier bedrukt met jouw ontwerp. Dit in tegenstelling tot een offset drukkerij, waar de pers eerst moet worden opgestart. Zoals aangegeven, is dit de voornaamste reden waarom digitaal printen een stuk voordeliger is bij kleine oplagen. Grofweg zijn digitale printers onder te verdelen in drie categorieën: Océ Copy Press, elektrofotografisch en inktjet. Van alle drie heeft de Océ Copy Press het meeste weg van offset drukken. Elektrofotografische printers zijn te vergelijken met laserprinters. Inkjetprinters werken op dezelfde manier als de particuliere inktjetprinter, maar zijn uiteraard van professionele kwaliteit.

Belangrijk om te weten: digitaal drukwerk is alleen mogelijk wanneer je CMYK-kleuren gebruikt in je ontwerp. Geef je de voorkeur aan PMS-kleuren? Dan kunnen de kleuren in het eindresultaat mogelijk afwijken. Bestel in dat geval offset drukwerk. Lees ook onze blog over het verschil tussen offset drukken en digitaal drukken.

Digitale druk: ideaal voor enveloppen en visitekaartjes

Je weet nu dat digitale druk met name geschikt is voor kleine oplagen, spoedklussen en drukwerk dat je wilt personaliseren. Zo lenen ansichtkaarten, enveloppen, visitekaartjes en with compliments cards zich uitstekend voor digitaal printen. Het is persoonlijk drukwerk dat meestal niet in grote oplagen wordt gedrukt, maar vaker in enkele tientallen of honderden stuks. Ook voor brochures en tickets en entreekaarten die met spoed geleverd moeten worden, doe je er verstandig aan te kiezen voor digitaal drukwerk.

Tip! Lees meer over alle andere druktechnieken die we bij Drukwerkdeal.nl aanbieden.


Gerelateerde artikelen

featured-image textieldruk

T-shirts, werkkleding of petten bedrukken? In onze textieldrukkerij werken we met verschillende vormen van textieldruk. Lees meer over textielbedrukking.

featured-image tegendruk

De zichtbaarheid van je poster vergroten? Met een tegendruk laat je jouw drukwerk nóg meer stralen. Lees alles over deze bijzondere druktechniek.

featured-image tampondruk

Kleine, ronde of oneffen oppervlakken vragen om een flexibele druktechniek: tamponprint. Wat is tampondruk? En wat zijn de voordelen? Je leest het hier!

featured-image rotatiedruk

Rotatiedruk, ook wel rotatie-offset genoemd, is een manier om razendsnel enorme oplagen te drukken. Maar wat is rotatiedruk exact? Je leest het hier.

featured-image preegdruk

Pregen is een unieke druktechniek, waarbij je delen van je ontwerp door middel van reliëf extra kunt laten opvallen. Lees hier alles over preeg drukwerk.

featured-image offset-druk

Offset druk is de bekendste druktechniek. Bij Drukwerkdeal.nl drukken wij de meeste reclamemiddelen op deze manier. Wat is offset druk? Je leest het hier.

featured-image lithografie

Lithografie is een eeuwenoude druktechniek en een voorloper van offset druk. Wat is lithografie precies en hoe wordt een litho gemaakt? Lees het hier!

featured-image letterpress

Letterpress kenmerkt zich door een authentieke, vintage uitstraling. Wat is letterpress en waarom is het nog altijd zo populair? Dat lees je hier.

featured-image doordruk

Doordrukken is een druktechniek, waarbij de inkt door een beelddrager op textiel wordt gedrukt. Lees hier wat moet je weten over het maken van een doordruk.

featured-image diepdruk

Diepdruk wordt veel gebruikt voor tijdschriften en verpakkingen. Maar wat is diepdruk precies? En wat kun je er nog meer mee? Je leest het allemaal hier.

featured-image blinddruk

Wat is blinddruk? Welke voordelen heeft blinddrukken? Wat je ook wilt weten over deze unieke druktechniek, Drukwerkdeal.nl zet het voor je op een rij.

featured-image transferdruk

Transferdruk is een techniek voor het bedrukken van textiel. Wat is het precies? En wat is het verschil tussen digitale transfer en zeefdruk transfer?

featured-image zeefdruk

Zeefdrukken is de populairste manier om textiel te bedrukken. Maar wat is een zeefdruk eigenlijk? En bij welke producten passen we deze druktechniek toe?

Terug naar Druktechnieken
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.