Plotter

Definitie Plotter

Grootformaat ‘plotten’ met oog voor detail

Sommige ontwerpen vragen om drukwerk in groot formaat. Technische tekeningen bijvoorbeeld. De plotter wordt dan ook met name in de bouw gebruikt. Een plotter is een afdrukapparaat voor grootformaat drukwerk, met als belangrijk voordeel dat het in staat is om zelfs de kleinste details haarscherp weer te geven. Hoe werkt een plotter? Welke papierformaten kun je ‘plotten’? En welke verschillende soorten plotters zijn er?

Wat is een Plotter?

De plotter werd in 1953 uitgevonden om technische tekeningen op groot formaat af te drukken. Hoewel de plotter van nu in feite een grootformaat printer is, bestond dit apparaat vroeger uit twee armen met een pen, die lijnen haarscherp op het papier tekenden. Deze handeling noemen we plotten. De Engelse definitie van ‘plotting’ is het maken van een weergave van een gebied of gebouw. De meeste plotters zijn print plotters, vergelijkbaar met een inktjet grootformaat printer. Daarnaast zijn er ook laser plotters en snijplotters.

Hoe werkt een Plotter?

Een plotter kan worden aangestuurd met speciaal daarvoor ontwikkelde software. Dit maakt het mogelijk om Vectorafbeeldingen - EPS en AI bijvoorbeeld - om te zetten naar een plotopdracht. Moderne plotters werken vooral met de inkjettechniek. Daarom is er inmiddels nauwelijks verschil tussen een plotter en een grootformaat printer. Met deze inkjettechnieken en zeer hoge resoluties, kunnen moderne plotters ook perfecte fotokwaliteit leveren.

Plotter formaten

Plotters zijn er in verschillende formaten. Afhankelijk van hoe groot het drukwerk moet zijn, kies je voor een A0 plotter, A1 plotter of A2 plotter. Voor kleinere formaten dan het A2 formaat kun je in de meeste gevallen met een ‘gewone’ printer uit de voeten. Voor posters, spandoeken en reclameborden is het A0 formaat een uitstekende keuze, maar een A1 formaat (de helft van een A0) werkt ook prima om op te vallen.

Leestip: Alles wat je moet weten over papierformaten

Snijplotters en Laserplotters

Naast printplotters zijn er ook snijplotters en laserplotters. Snijplotters zijn - zoals de naam al zegt – een elektronische snijmachine. Ze kunnen jouw ontwerp uitsnijden uit allerlei materialen: plastic, hout of vinyl bijvoorbeeld. Laserplotters werken op dezelfde manier, alleen snijden zij het ontwerp niet uit maar wordt hierbij gebruik gemaakt van een laserstraal. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een unieke houten of aluminium uitsnede maken. Net als printplotters, zijn ook snij- en laserplotters er in verschillende formaten. Denk aan een A3 plotter of A4 plotter bijvoorbeeld.

Leestip: Ontwerp je eigen foto props met plaatmateriaal

hero-image plotter

Gerelateerde artikelen