Afloop

Verzekerd van perfect gesneden drukwerk

Of het nu gaat om een flyer, visitekaartje, brochure of poster: grote kans dat je kiest voor een design met afbeeldingen of illustraties over de hele breedte of lengte van het papier. Aflopend dus. Dan wil je natuurlijk niet dat er na het snijden van het drukwerk een lelijke witte rand te zien is. Dit voorkom je door je bestand te voorzien van afloop. Is er bij het snijden sprake van een kleine afwijking? Door deze extra marge zie je daar niets van! Wat is afloop precies, hoe stel je het in en hoeveel marge moet je hanteren om verzekerd te zijn van perfect gesneden drukwerk? Dat en meer zetten we hier voor je op een rij.

Afloop drukwerk

Nagenoeg elk drukwerkproduct moet bij het aanleveren voorzien worden van afloop, ook wel bleed genoemd. Waarom? De reden is simpelweg dat drukwerk vrijwel altijd gesneden moet worden. Flyers, brochures, visitekaartjes en meer drukken we namelijk op grote drukvellen, waarbij we zoveel mogelijk exemplaren combineren op één vel papier. Nadat jouw ontwerp uit de printer rolt, wordt het op het gewenste formaat gesneden. Hoe meer pagina’s je drukwerk telt, hoe groter de kans op een kleine afwijking bij het snijden. Het is dus belangrijk om rekening te houden met een kleine foutmarge. Door een afloop van enkele millimeters aan te brengen in je bestand, voorkom je witte snijranden of dat belangrijke delen van je ontwerp wegvallen.

Afloop berekenen

Afloop aanbrengen in je ontwerp, betekent dat je een iets groter formaat aanlevert dan het uiteindelijke plano formaat van het papier. Bij Drukwerkdeal.nl hanteren we een snijmarge van 3 mm rondom. Dit betekent dat jouw bestand aan alle zijden 3 mm afloopt. Neem als voorbeeld een flyer op A4-formaat. Deze heeft een plano formaat van 210 x 297 mm. Het bestand met afloop is dus 216 x 303 mm. Het kan voorkomen dat een bepaald product een afwijkende snijmarge heeft. Lees dus altijd goed de aanleverspecificaties, voordat je begint met het opmaken van je bestand.

Afloop, snijmarge en veiligheidsmarge

Met afloop wordt de snijmarge bedoeld, oftewel die paar extra millimeter buiten je ontwerp. Daarmee alleen ben je er niet. Het is namelijk ook verstandig om een veiligheidsmarge van 3 mm rondom binnen de snijlijnen te hanteren. Hiermee bedoelen we dat je beter geen teksten of delen van het ontwerp die absoluut niet afgesneden mogen worden dicht bij de rand plaatst, maar binnen de zetspiegel. In onze online opmaaktool herken je de snijmarge aan de rode kleur en heeft de veiligheidsmarge een gele markering.

Afloop in InDesign, Illustrator en Photoshop

Het aanbrengen van afloop in je ontwerp doe je direct bij het opmaken van je bestand. Bij professionele opmaakprogramma’s als InDesign, Illustrator en Photoshop is het mogelijk om via instellingen ‘Tekens en Aflooptekens’ in te stellen, maar aangezien je dit (als je de aanleverspecificaties hebt opgevolgd) al in je bestand hebt opgenomen, is het niet nodig om extra snijtekens en snijlijnen toe te voegen. In deze tutorial leggen we je precies uit hoe je een ontwerp in InDesign, Illustrator of Photoshop opslaat als PDF.

hero-image afloop

Gerelateerde artikelen