Kleurenspectrum

Wat is een kleurenspectrum?

Een reeks met alle kleuren van de regenboog

Een kleurenspectrum bestaat letterlijk uit alle kleuren van de regenboog. De zeven kleuren van wit kunnen we zichtbaar maken in een spectrum. Een handige manier om de kleuren van zonlicht, en de overloop in kleur, weer te geven. Hoe is een kleurenspectrum precies opgebouwd? Uit welke kleuren bestaat een kleurenspectrum? En waarom gebruiken we een prisma om wit licht te splitsen? Alles wat je moet weten!

Wat is een kleurenspectrum?

‘Spectrum’ staat in het Latijn voor een reeks aan kleuren. Hebben we het over een kleurenspectrum, dan bedoelen we een kleurenreeks. Geen willekeurige reeks, maar zeven specifieke kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Dit zijn de kleuren waarin licht kan worden opgesplitst. In de natuur zie je dit bijvoorbeeld als zonlicht door regendruppels heen schijnt en een regenboog vormt. In de wetenschap gebruiken we een prisma om de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet uit wit licht te halen.

Prisma kleurenspectrum

Om het kleurenspectrum weer te geven gebruiken we een prisma. Een kleurenspectrum prisma is een wiskundig figuur dat twee gelijke en evenwijdige vlakken heeft. Hoeveel andere vlakken er zijn maakt niets uit, als er maar twee gelijke en evenwijdige vlakken zijn. Bekende voorbeelden zijn kubussen en balken. Een kleurenspectrum prisma is altijd van glas, zodat het licht door de vlakken heen schijnt en als het ware wordt opgebroken in de zeven kleuren van het kleurenspectrum.

Leestip: Wat is RGB? Wat is CMYK? En wat zijn de verschillen?

Wit licht, infrarood licht en UV-licht

Wit licht bevat voor het blote oog dus geen kleur, maar heeft in werkelijkheid alle kleuren in zich. De zeven basiskleuren die we zichtbaar maken lopen in elkaar over en kunnen hiermee elke kleur vormen die we kennen. Er zijn ook andere lichtsoorten, infrarood licht bijvoorbeeld. Dit zul je misschien kennen van de sensor van de afstandsbediening voor je televisie of van de lichtsensor bij de voordeur. Infrarood licht is onzichtbaar voor onze ogen. De hoge dosis geeft warmte af. Daarnaast is er ook ultraviolet licht (UV-licht). Ook dit is onzichtbaar en - erger nog - schadelijk voor onze ogen en huid. Deze lichtsoort ken je bijvoorbeeld van het paarse lampje waarmee de caissière de echtheid van geld controleert. In zonlicht zit ook UV-licht.

hero-image kleurenspectrum

Gerelateerde artikelen