Katern

Katern betekenis

Efficiënt drukken in katernen

Boeken, tijdschriften en dikke brochures bestaan over het algemeen niet uit losse pagina’s. Pagina voor pagina printen is namelijk totaal niet efficiënt. We werken in zo’n geval met katernen. Een katern is set samengevouwen pagina’s. Dit creëren we door meerdere pagina’s te drukken op grote vellen en deze later samen te vouwen. In de krantenwereld wordt met katern ook wel een speciale sectie bedoeld. Denk aan het economiekatern. Hier houden we het even bij drukterm. Hoe gaat het printen van een katern precies in zijn werk? En wat zijn de mogelijkheden?

Wat is een katern?

Een katern is een verzameling van verschillende pagina’s die samen op één groot papiervel zijn geprint. Boeken worden vaak in katernen gedrukt. De pagina’s stuk voor stuk uitprinten zou veel tijd kosten. Zonde, want drukken in katernen is veel efficiënter. Hierbij worden soms wel tientallen pagina’s op één vel gedrukt en vervolgens tot katernen gevouwen. Een boek is opgebouwd uit verschillende katernen, die samen het boekblok vormen. Dit boekblok wordt gebonden (genaaid gebrocheerd) of verlijmd (garenloos gebrocheerd). Om het blok wordt de omslag gelijmd.

Leestip: De anatomie van een gelijmde brochure

Katern printen

Een katern printen werkt snel en efficiënt. Elke zijde van het papiervel wordt standaard met 8 of 16 pagina’s bedrukt. Een katern bestaat hierdoor standaard uit 16 of 32 pagina’s. Deze laatste wordt het meest gebruikt, maar dit is afhankelijk van de papiersoort. Dikker papier laat zich moeilijker vouwen, daarom kiezen we in zo’n geval vaak voor katernen met 16 pagina’s. Dunnere papiersoorten - 90 en 115 grams mc en 90 en 100 grams houtvrije offset - laten zich gemakkelijk vouwen en komen in sets van 32 pagina’s. De pagina’s komen bij het snijden pas los van elkaar als ze meer dan één keer zijn gevouwen. Vroeger werden er nog boeken verkocht waarbij de katernen niet gesneden waren.

Leestip: Zelf een boek maken: 6 ideeën voor het allergaafste resultaat

Brocheren

Brocheren is een techniek om de omslag van een brochure of boekwerk aan het binnenwerk te bevestigen, oftewel aan de katernen die samen het boekblok vormen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo kan je drukwerk worden gebonden. Hierbij wordt het boekblok aan de kaft genaaid. Lijmen en nieten kan ook. Deze laatste optie is overigens alleen mogelijk bij een paperbag omslag. Bij hardcover boeken heb je enkel de keuze uit genaaid gebrocheerd of garenloos gebrocheerd.

Leestip: Zelf een brochure maken: 7 onmisbare tips

hero-image katern

Gerelateerde artikelen